Aldenhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aldenhof
Wijk van Nijmegen
Map - NL - Nijmegen - Wijk 07 Dukenburg - Buurt 35 Aldenhof.svg
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Dukenburg
Coördinaten 51°48'22,691"NB, 5°47'59,413"OL
Oppervlakte 43 ha  
Inwoners
(2017)
2.385[1]
Overig
Postcode(s) 6537

Aldenhof is een wijk in Nijmegen. Het is de oudste wijk van het stadsdeel Dukenburg. De eerste paal voor het nieuwe stadsdeel Dukenburg is geslagen in Aldenhof op 22 april 1966 en de eerste huizen werden opgeleverd in februari 1967. De wijk ligt ten westen van de Van Apelterenweg tussen Meijhorst (noordkant), Malvert (oostkant), Weezenhof (zuidkant) en Stadspark Staddijk (westkant).

Opbouw[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk Aldenhof heeft een vierkant grondpatroon met een 'rondlopende' hoofdstraat waarop andere straten uitkomen. De wijk is een soort eiland omgeven door watergangen. Centraal in de wijk ligt een plantsoen met een vijver en een echt eilandje.

In Aldenhof staan ongeveer 1150 wooneenheden, zowel in de koop- als in de huursector. De wijk telt ongeveer 2700 inwoners. Bij de aanleg van de wijk werd gekozen voor een centrale wijkverwarming. Aan de ingang van de wijk kwam het ketelhuis te staan. Deze wijkverwarming gaf veel problemen, waardoor na enige jaren de wijkverwarming opgeheven werd. Het ketelhuis werd een kantoor. Na de eeuwwisseling is dit gebouw vernieuwd en vergroot, maar de schoorsteen is als gedenkteken behouden en markeert nog altijd de ingang van Aldenhof.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Aldenhof bezit een basisschool (Open wijkschool) annex kleuterspeelzaal. Verder bevindt zich in Aldenhof een dépendance van cultureel centrum Lindenberg (Nijmegen), gevestigd in een voormalige basisschool. Sportfaciliteiten zoals hockey, korfbal, rugby, tennis, voetbal en een grote speeltuin vindt men in het aangrenzende stadspark Staddijk, evenals het jongerencentrum. Het sportfondsenbad en wijkcentrum Dukenburg annex dependance stadswinkel liggen op loopafstand in de wijk Meijhorst. Winkels vindt men op loopafstand in de buurtwinkelcentra van de aangrenzende wijken Meijhorst, Malvert en Weezenhof.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]