Aleksandr Domogarov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aleksandr Domogarov
Aleksandr Domogarov
Algemene informatie
Volledige naam Aleksandr Joerjevitsj Domogarov
Geboren 12 juli 1963
Geboorteplaats Moskou
Land Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie
Vlag van Rusland Rusland
Werk
Jaren actief 1984-heden
Beroep acteur, televisiepresentator
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Aleksandr Joerjevitsj Domogarov (Russisch: Александр Юрьевич Домогаров) (Moskou, 12 juli 1963), is een Russische acteur en televisiepresentator.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Aleksandr Domogarov werd geboren te Moskou, in het toenmalige Sovjet-Unie en is de zoon van acteur Joeri Lvovitsj Domogarov. In zijn jeugd studeerde hij muziek en in 1984 studeerde hij af van de Schepkin Theater School. Van 1984 tot 1985 was hij werkzaam in het Malytheater te Moskou en daarna was acteur aan het Centrale AkademischeTheater van het Sovjetleger (sinds 1993 het Centrale AkademischeTheater van het Russische leger). Sinds 1995 was hij acteur bij het Mossovjet Staatstheater, waar hij onder meer de rol van Marat op zich nam in Mijn arme Marat, Cyrano in Cyrano de Bergerac, Dr. Jekyll and Mr. Hyde in het muzikale stuk The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde. Daarnaast nam hij ook nog deel aan vele andere producties.[1]

Domogarov verwierf bekendheid in Rusland in 1992, in de film Gardemariny III van Svetlana Droezjinina, waarin hij de rol van Pavel Gorin vervulde. Zij doorbraak te Rusland was vooral in de televisieserie Grafinja de Monsoro (1997), gebaseerd op het werk La Dame de Monsoreau van Alexandre Dumas, waarin Domogarov de rol van de charismatische graaf Bussy D'Ambois op zich nam.

In 2020 speelde Domogarov de hoofdrol in de premiere van Richard III, gedirigeerd door Nina Tsjoesova. Voorts acteerde Domogarov in meer dan twintig films en televisieseries in Rusland en in Europa.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]