Aleksej Vojevoda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vladimir Putin (links) en Aleksej Vojevoda (2014)

Aleksej Ivanovitsj Vojevoda (Russisch: Алексей Иванович Воевода) (Sotsji, 9 mei 1980) is een Russische bobsleeër. Hij is tweevoudig olympisch kampioen.

Tijdens de Olympische Winterspelen 2006 nam hij met de tweemansbob deel als remmer samen deel met zijn piloot Aleksandr Zoebkov. Na vier runs kwamen ze uiteindelijk 0,27 seconden tekort om de bronzen medaille in de wacht te slepen, een vierde plaats en een Olympisch diploma was derhalve hetgeen de prestatie waard was.

Enkele dagen later volgde er echter nog een kans op een medaille in de viermansbob. Met opnieuw Aleksandr Zoebkov als piloot en verder Filipp Jegorov en Aleksej Selivjorstov in zijn team namen zij al na de eerste run de tweede plaats in. Deze positie wisten ze zonder al te veel problemen te behouden. In de vierde en laatste run waren ze zelfs de snelste van alle sleeën en kwamen ze nog dicht in de buurt van het goud. Uiteindelijk kwamen ze 0,13 seconden tekort om de Olympische titel op te eisen en werd er beslag gelegd op de zilveren medaille.

Bij het bobsleeën op de Olympische Winterspelen 2014 op de baan Sanki in het eigen land won Vojevoda samen met piloot Zoebkov goud op zowel de tweemans- als de viermansbob.