Algemene begraafplaats Berkhouterweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wvdp (overleg | bijdragen) op 24 okt 2019 om 14:36.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hollands Hof
Crematiorium en ontvangstgebouw
Plaats Hoorn
Ligging 52° 39′ NB, 5° 2′ OL
Gesticht in 1968
Monumentale status Gedeeltelijk gemeentelijk monument
Denominatie  Algemeen
In gebruik  1969-2014
Diversen
Beheer  Gemeente Hoorn
Toegankelijkheid  Tijdens openingsuren
Het graf van Aafje Dell en Dieuwtje van Vliet
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Algemene begraafplaats Berkhouterweg, officieel Hollands Hof, is een algemene begraafplaats in de Noord-Hollandse gemeente Hoorn. De begraafplaats is gevestigd aan de Berkhouterweg en heeft sinds 1994 een crematorium. In de noordoostelijke hoek van de begraafplaats staan de zerken van de verplaatste Joodse begraafplaats die tot de ruiming bij de Algemene begraafplaats Keern hoorden.

Verschillende gezindten

Sinds de stichting van de begraafplaats is er ruimte voor verschillende gezindten. De in gebruik name op 20 maart 1969 werd dan ook door de burgemeester, het Opperrabbinaat uit Utrecht, de katholieke en protestantse kerk gedaan.[1] Voor de katholieken staat er een klokkenstoel met klok die geluid kan worden.

In de noordoostelijke hoek van de begraafplaats bevindt zich de geruimde Joodse begraafplaats. Omdat in de joodse traditie graven voor eeuwig zijn, zijn de geruimde menselijke resten hier herbegraven.

In 1991 werd er over gesproken om op de begraafplaats ook een hoek in te richten voor islamitische graven. Dit is uiteindelijk ook gebeurd. In de noordwestelijke hoek van de begraafplaats bevinden zich islamitische graven.

Crematorium

Bij de aanleg van de begraafplaats in 1969 werd reeds een urnenmuur gebouwd. Sindsdien was er ook sprake van een verzoek om een crematorium te bouwen in Hoorn.[2] In 1991 werd er het besluit genomen om op de begraafplaats een crematorium te bouwen. Dit kwam er in 1994 daadwerkelijk, tegelijkertijd werd er ook een nieuwe urnenmuur geplaatst.

Gemeentelijke monumenten

De Joodse begraafplaats is aangewezen als gemeentelijk monument. Sinds 2018 bevindt zich een tweede gemeentelijk monument op de begraafplaats. Het graf van Aafje Dell en Dieuwtje van Vliet. Het graf bevindt zich vlak bij het islamitische deel van de begraafplaats. Het graf bestaat uit een eenvoudige horizontale plaat met daarin gegraveerd de namen van de twee vrouwen.