Ali Ahmad Sa'id

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ali Ahmad Sa'id (2011)
Het muurgedicht Dayâ in Leiden

Ali Ahmad Sa'id (1 januari 1930, Arabisch: علي أحمد سعيد إسبر) is een schrijver en dichter uit Syrië. Hij is bekend onder zijn nom de plume Adonis.

Als dichter is hij in de Arabische wereld een omstreden mens. Daarom heeft hij in de jaren zestig gekozen voor vrijwillige ballingschap. Hij werkt sinds de jaren 80 in Genève, Beiroet en Parijs en woont in Parijs.

Het boek der steden[bewerken]

In Kitab al-Mudun of Het boek der steden (1999) neemt de dichter een cyclus op van negen gedichten over metropolen in Amerika, Europa en de Arabische wereld. Zijn houding tegenover de grote steden is ambivalent. Hij kent de rijkdom die een metropool biedt, maar ook de beperkingen. Hij herinnert zich hoe hij in zijn geboortedorp Qassabine in Syrië de sterren zag.

Prijzen[bewerken]

In 2001 kreeg hij de Goethe-Medaille van het Goethe-Instituut. Hij heeft ook de Nonino Prijs voor Literatuur gewonnen. In 2011 ontving hij in Frankfurt de prestigieuze driejaarlijkse Goethe-prijs. In 2016 werd de Prix littéraire Prince-Pierre-de-Monaco aan hem toegekend.

In Nederland[bewerken]

  • In 2010 bracht de Bibliotheek Rotterdam een uitgave uit met een vertaling van een gedicht van Adonis door burgemeester Ahmed Aboutaleb.
  • In oktober 2013 werd in Leiden het gedicht Dayâ van Adonis in origineel en Engelse vertaling als muurgedicht aangebracht.

Publicaties in Nederlandse vertaling[bewerken]

  • Adonis: Wat blijft. Vertaling door Kees Nijland en Assad Jaber. Amsterdam, Uitgeverij Jurgen Maas, 2016. ISBN 978-94-91921-17-9
  • Adonis: Het vieren van eenzaamheid. Vertaling door Ahmed Aboutaleb. Bibliotheek Rotterdam, 2010. Geen ISBN. (Gedicht van de Maand, project van de stadsdichter van Rotterdam 2009-2010).
  • Brug tussen twee culturen. Arabische en Nederlandse poëzie gebundeld. Gedichten van Adonis en andere dichters. Samenstelling: Abderazak Sbaïti (en anderen). Red.: Ronald Kon (en anderen). Amsterdam, Stichting El Hizjra, 1992. ISBN 90-73697-02-6

Externe link[bewerken]