Alicia Bárcena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alicia Bárcena
Alicia Bárcena in het World Economic Forum on Latin America, 2009
Geboren 5 maart 1952
Mexico-Stad
Minister van Buitenlandse Zaken van Mexico
Huidige functie
Aangetreden Juni 2023
Voorganger Marcelo Ebrard
Uitvoerend Secretaris van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied
Aangetreden 1 juli 2008
Einde termijn 31 maart 2022
Voorganger José Luis Machinea
Opvolger José Manuel Salazar Xirinachs
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Alicia Isabel Adriana Bárcena Ibarra (5 maart 1952) is een Mexicaans diplomaat. In juni 2023 werd ze benoemd tot Minister van Buitenlandse Zaken van Mexico.[1]

Opleiding en politieke carrière in Mexico[bewerken | brontekst bewerken]

Bárcena studeerde biologie aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) en bestuurskunde aan de Kennedy School of Government van de Harvard-universiteit.

Zij was in de regering van Miguel de la Madrid onderminister van milieu. Tussen 1988 en 1990, in het begin van de regering van Carlos Salinas, was Bárcena voorzitster van het Nationaal Instituut voor de Visserij.[2] Ook was ze lid van de Club van Rome.

Functionaris van de Verenigde Naties[bewerken | brontekst bewerken]

Bárcena begon haar carrière bij de VN-conferentie inzake Milieu en Ontwikkeling.[3] Daarna werkte ze bij het VN-Milieuprogramma. Ze kwam eind jaren 1990 bij de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied als Directeur van de Divisie voor Duurzame Ontwikkeling.

In 2006 benoemde Kofi Annan haar als zijn chef de cabinet.[4] Van 2007 tot 2008 was zij Onder-Secretaris-Generaal voor Management bij de Verenigde Naties, en van juli 2008 tot april 2022 was zij uitvoerend secretaris van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (ECLAC/CEPAL).[5]

Minister van Buitenlandse Zaken[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar periode bij de Verenigde Naties werd Bárcena in 2022 ambassadeur van Mexico in Chili. In juni 2023 volgde zij Marcelo Ebrard op als Minister van Buitenlandse Zaken van Mexico.