Naar inhoud springen

Ama Dablam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Look Sharp! (overleg | bijdragen) op 25 mrt 2020 om 14:25. (Wijzigingen door 83.247.94.132 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Gerd Eichmann)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Ama Dablam
Uitzicht op de Ama Dablam vanuit het zuidwesten
Hoogte 6812 m
Coördinaten 27° 51′ NB, 86° 52′ OL
Ligging Khumbu, Nepal
Eerste beklimming 1961
Ama Dablam (Nepal)
Ama Dablam
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Ama Dablam is een berg in de Himalaya in het oostelijk deel van Nepal. Ama Dablam betekent moeders halsketting. Op het hoogste punt is de berg 6812 m hoog, bij de lagere westelijke piek 5563 m.

Beklimmingen

In 1951 keerden twee Britse bergbeklimmers niet terug nadat zij waren begonnen de Ama Dablam te beklimmen. De zuidwestelijke kant van de Ama Dablam werd voor het eerst beklommen op 13 maart 1961 door Mike Gill, Barry Bishop, Mike Ward en Wally Romanes. Dit gebeurde in het kader van de door Edmund Hillary geleide Silver Hut-expeditie[1]. De zuidwestelijke kant van de Ama Dablam is sindsdien bij bergbeklimmers een van de meest geliefde plekken van de Himalaya. In 1979 werd de berg opnieuw beklommen door de individuele bergbeklimmer Jeff Lowe. In de herfst van datzelfde jaar bedwong een Franse expeditie de moeilijke noordoostzijde en probeerde een Nieuw-Zeelands team onder leiding van Peter Hillary het aan de westzijde, waarbij een van de bergbeklimmers door een stuk gletsjer om het leven kwam. De jaren daarna werden ook andere kanten van de berg voor het eerst bedwongen.

Robert Eckhardt is de eerste Nederlander, die de Ama Dablam heeft beklommen, in 1995. Via de normaalroute, de zuidwest graat.

In 2002 bereikte Frits Vrijlandt de top. In 2009 stond het echtpaar Henk Wesselius en Katja Staartjes op de top. Allen via normaalroute.