Naar inhoud springen

Amaro Pargo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amaro Pargo
Amaro Rodríguez Felipe y Tejera Machado
Algemene informatie
Geboren 3 mei 1678
San Cristóbal de La Laguna, Tenerife
Overleden 4 oktober 1747
San Cristóbal de La Laguna, Tenerife
Nationaliteit Spaanse
Religie katholiek
Beroep Kaper, handelaar

Amaro Rodríguez Felipe y Tejera Machado (San Cristóbal de La Laguna, Tenerife, 3 mei 1678[1] – aldaar, 4 oktober 1747[2]), beter bekend als Amaro Pargo was een Spaanse kaper en handelaar. Hij geldt als een van de bekendste Spaanse kapers gedurende de zogenaamde 'gouden eeuw van de piraterij' en was een belangrijk Spaanse persoonlijkheid in de 18e eeuw.[3]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Amaro Pargo werd geboren in San Cristóbal de La Laguna op het eiland Tenerife (Canarische Eilanden).

In 1701 zeilde hij als tweede luitenant op het schip "Ave María", met als bijnaam La Chata, die werd geënterd door piraten. Hij adviseerde de commandant een overgave voor te wenden om de zeerovers bij verrassing te overrompelen en dit pakte goed uit: hij kwam als overwinnaar uit de strijd. Uit dankbaarheid zou de commandant Amaro zijn eerste schip gegeven hebben, waarmee deze zijn activiteiten als handelaar kon starten.

Amaro Pargo was als zakenman succesvol, onder meer in de slavenhandel, en verkreeg een kaperbrief van de Spaanse koning. Zijn reputatie en populariteit waren vergelijkbaar met die van Zwartbaard en Francis Drake.[4]

Daarnaast was hij vroom katholiek. Hij schonk veel aan religieuze instellingen, mede vanwege zijn vriendschap met de non María de León Bello y Delgado (Sor María de Jesús) en richtte zich op de bestrijding van de armoede.

Amaro Pargos graf in de kerk van Santo Domingo in San Cristóbal de La Laguna.

Bovendien vocht hij tegen de vijanden van Spanje, met name Engeland en Nederland, en werd mede hierdoor in Spanje als een nationale held gezien. Op 25 januari 1725 werd hij in Madrid in de adelstand (Hidalgo) verheven.

Hij had een affaire met de Cubaanse María Josefa de Valdespino en had daar een onwettig kind mee. Hij overleed op 4 oktober 1747 in San Cristóbal de La Laguna en werd begraven in het klooster van San Domingo in La Laguna.

Schat[bewerken | brontekst bewerken]

Op zijn sterfbed gold hij als de rijkste man op de Canarische Eilanden.[5] In zijn testament had hij geschreven dat er een grote schat was met zilver, gouden sieraden, parels, edelstenen, porselein, dure stoffen en schilderijen.[6] In de loop van de eeuwen is veelvuldig geprobeerd de schat te vinden, zonder succes.[6]

Opgraving[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 werden zijn stoffelijke resten opgegraven door archeologen van de Autonome Universiteit van Madrid om een reconstructie van zijn gezicht te maken en DNA-tests te doen. De opgraving werd gefinancierd door Ubisoft: Amaro Pargo was een van de hoofdpersonen in hun computerspel Assassin's Creed IV: Black Flag.[7]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (es) Manuel de Paz Sánchez et al. (2015). El corsario de Dios. Documentos sobre Amaro Rodríguez Felipe (1678-1747). Viceconsejería de Cultura y Deportes (gobierno de Canarias). ISBN 978-84-7947-637-3. Gearchiveerd op 18 december 2021.
  2. (es) Daniel García Pulido, Manuel de Paz (2017). Amaro Pargo, documentos de una vida, I. Héroe y forajido, p. 48. Gearchiveerd op 11 mei 2021.
  3. (es) Amaro Pargo: un corsario tinerfeño e internacional. Gearchiveerd op 3 juli 2018.
  4. (es) «El pirata canario Amaro Pargo revive con Assassin's Creed». Gearchiveerd op 18 mei 2018.
  5. (es) Ernesto Frers, Más allá del legado pirata, p. 99, Barcelona, 2008. ISBN 978-84-7927-963-9. Gearchiveerd op 29 december 2021.
  6. a b (es) Amaro Pargo, corsario de las Canarias. Gearchiveerd op 7 december 2018.
  7. (es) El pirata canario Amaro Pargo revive con Assassin´s Creed. Gearchiveerd op 18 mei 2018.