Ambidextrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ambidexter)
Ga naar: navigatie, zoeken
Ambidextrous.jpg

Ambidextrie (van het Lat. ambo "beide" en dexter "rechts") of tweehandigheid is het fenomeen dat iemand zowel links- als rechtshandig is.

Soms wordt ambidextrie noodgedwongen aangeleerd wegens een arm- of een polsbreuk. Bij sommige mensen komt ambidextrie nog voor omdat natuurlijke linkshandigheid vroeger op scholen (en vaak ook thuis) werd ontmoedigd of zelfs verboden, waardoor een kind gedwongen rechtshandig leerde schrijven. Anderen zijn van nature even vaardig met links en rechts en hebben geen duidelijke voorkeurshand. Een bekend voorbeeld daarvan was Leonardo Da Vinci.

Soms is ambidextrie een voordeel, zoals bij tennissers, pianisten, polospelers etc. Het woord ambidextrie wordt ook gebruikt voor iemand die met beide voeten even vaardig is, wat dan weer voor andere sporten zoals voetbal en hink-stap-springen en dergelijke een voordeel kan zijn. De meeste mensen zijn of rechts- of linkshandig en ambidextrie komt dan ook niet vaak voor.

Een nadeel van ambidextrie kan zijn dat de persoon ermee moet leren omgaan. Sommigen lijden nogal aan besluiteloosheid over de te gebruiken lichaamshelft, wat bijvoorbeeld bij sporten nogal een nadeel is.

Er zijn linkshandigen die de term ‘ambidexter’, wat immers letterlijk zoiets als twee rechterhanden hebbend betekent, als onaangenaam en enigszins discriminerend ervaren. Daarbij gebruikt men de uitdrukking "twee rechterhanden hebben" voor mensen die erg handig zijn in tegenstelling tot degenen die "twee linkerhanden hebben".

Zie ook[bewerken]