Naar inhoud springen

American Airlines Flight 96

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Erik Wannee (overleg | bijdragen) op 9 okt 2018 om 15:52. (Categorie:Luchtvaartincident of vliegramp in 1972 toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
American Airlines-vlucht 96
Computeranimatie van American Airlines-vlucht 96 die zijn vrachtdeur verliest
Overzicht
Datum 12 juni 1972
Type ramp Ontwerpfout. Kapotte vrachtdeur
Locatie Windsor, Ontario
Doden 0
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype Douglas DC-10-10
Maatschappij American Airlines
Vertrekpunt Los Angeles International Airport
Tussenlanding(en) Buffalo Niagara International Airport
Detroit Metropolitan Wayne County Airport
Eindbestemming LaGuardia Airport
Passagiers 56
Bemanning 11
Overlevenden 67 (alle inzittenden)
Lijst van luchtvaartongevallen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

American Airlines-vlucht 96 was een passagiersvliegtuig van het type Douglas DC-10-10 dat op 12 juni 1972 tijdens een vlucht van Los Angeles International Airport naar LaGuardia Airport een noodlanding moest maken vanwege een kapotte vrachtdeur. Het ongeluk staat ook wel bekend als het Windsor-incident.[1]

Ramp

Terwijl het vliegtuig over Windsor vloog, brak de vrachtdeur af en viel naar beneden. Dit resulteerde in een explosieve decompressie. De decompressie scheurde de vloer van de passagierscabine open, en vernielde enkele van de hydraulische systemen. Tevens verloren de piloten de controle over motor 2 (de staartmotor), wat het extra lastig maakte het vliegtuig in de lucht te houden.[2] Het vliegtuig had geen roerbesturing meer en nog maar weinig controle over de andere systemen. De crew slaagde er echter in om met differentiële stuwkracht het vliegtuig om te laten keren, waarna ze verder vlogen met laatste beetje controle dat ze nog hadden. Piloot Bryce McCormick had in een simulator geoefend op vliegen zonder hydraulisch systeem.[1]

Ondanks de zware schade slaagde de crew erin een succesvolle noodlanding te maken bij Detroit. Alle inzittenden overleefden het ongeluk met enkel wat lichte verwondingen.

Nasleep

Het ongeluk bracht aan het licht dat de vrachtdeuren van de DC-10 een grote ontwerpfout bevatten. Door deze fout kon het lijken alsof de deur goed gesloten was, terwijl hij in werkelijkheid niet zat vastgeklemd.[3] De fout werd opgespoord, maar niet op de juiste manier verholpen. Dat leidde ertoe dat twee jaar later het incident zich opnieuw voordeed met een DC-10, namelijk op Turkish Airlines-vlucht 981. Ditmaal kon het betreffende toestel echter niet veilig landen en stortte neer, waarbij alle inzittenden om het leven kwamen.

Externe links