Ampie's Broadcasting Corporation Suriname

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Radio ABC
Volledige naam Ampie's Broadcasting Corporation N.V. - The love station
Uitzendgebied
Land Vlag van Suriname Suriname
Frequenties 101.7 MHz Paramaribo
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Ampie's Broadcasting Corporation N.V., of zoals het zichzelf afficheert ABC, the lovestation, is een Surinaamse omroep die zowel via een radio- als televisiezender uitzendingen verzorgt. Het bedrijf is gevestigd aan de Maystraat in Paramaribo.

Geschiedenis[bewerken]

André (Ampie) Kamperveen is de oprichter van dit bedrijf. In de jaren 50 is hij als reclamemaker begonnen. Hij stond ook aan de wieg van een andere Surinaamse zender, Radio Apintie, waar hij gedurende 15 jaar als omroepleider gewerkt heeft. Andrés grootste droom werd gerealiseerd, toen hij op 6 december 1975 zijn eigen radiobedrijf opstartte.

Radio ABC heeft sinds zijn oprichting in 1975 een prominente plaats ingenomen in het radiospectrum van Suriname. Nieuws, actualiteiten, humor, sport en veel muziek waren de ingrediënten die ABC al gauw tot een veelbeluisterd station maakten.

Monddood[bewerken]

Radio ABC gold als een kritisch geluid tegenover de militaire machthebbers die in 1980 de touwtjes in handen hadden genomen in Suriname. In 1982 is door de militaire dictatuur geprobeerd het station monddood te maken. Bij de Decembermoorden kwamen zowel André Kamperveen als journalist Frank Wijngaarde om het leven. Twee radiostations, waaronder ook ABC, werden in brand gestoken. Gedurende 11 jaar kon ABC niet uitzenden. Het hoofdgebouw van een dagblad en een vakbondsgebouw werden ook in de as gelegd.

Heroprichting[bewerken]

Op 6 december 1993 werd ABC opnieuw opgericht. John en Henk Kamperveen, beide zonen van André Kamperveen, waren reeds sinds 1991 bezig met de voorbereidingen voor deze heroprichting. Op 6 december ging "The lovestation" zijn nieuwe tijdperk in op 101.7 FM. De formule is nog steeds vergelijkbaar met die uit de beginjaren van de zender, aangevuld met hedendaagse ideeën vervat in een dagelijkse horizontale programmering.

ABC TV[bewerken]

In december 1997 startte ABC met haar televisiestation op kanaal 4 in Suriname. Volgens dezelfde ABC-ideologie begon een groep programmamakers, tv-regisseurs en presentatoren aan een nieuwe uitdaging bij deze omroep. Het Surinaamse kijkerspubliek werd vanaf dat moment nieuwe televisieprogramma's en actualiteiten voorgeschoteld. Dj's die vooraf alleen te horen waren, kreeg men voortaan te zien op kanaal 4, een nieuwigheid op de Surinaamse televisie. Programmamakers als Sharma Chin A Foeng, Quintis Ristie en Liliana Arias behoorden tot de kern jonge televisie-makers bij deze omroep. ABC introduceerde een concept van radio en televisie voor jongeren. Wat begon als experiment van vakantieprogramma's in samenwerking met ATV/Telesur groeide uit tot televisie voor jongeren. Programma's als SPEL TV, Switch, de Weekkrant brachten jongeren een mix van entertainment en actualiteiten. Het aanbod werd binnen twee jaar uitgebreid met een eigen actualiteitenprogramma, Magazine 4.

Overlijden John[bewerken]

Op 1 november 2003 overleed directeur maar ook smaakmaker van ABC Radio, John Kamperveen, vrij plotseling op 57-jarige leeftijd als gevolg van een bacteriële infectie.