Naar inhoud springen

Andrés Segovia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Andrés Segovia
Andrés Segovia
Algemene informatie
Volledige naam Andrés Segovia Torres
Geboren Linares, 21 feb 1893
Geboorteplaats LinaresBewerken op Wikidata
Overleden Madrid, 3 jun 1987
Overlijdensplaats MadridBewerken op Wikidata
Land Vlag van Spanje Spanje
Werk
Jaren actief 1908
Genre(s) klassieke muziek
Beroep muziekpedagoog, componist, klassiek gitarist
Instrument(en) klassieke gitaar
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Andrés Segovia (Linares (Jaén), 21 februari 1893 - Madrid, 3 juni 1987) was een Spaans klassiek gitarist en wordt gezien als de man die de gitaar naar de grote concertpodia bracht in de 20e eeuw.

Segovia maakte kennis met de gitaar op vierjarige leeftijd. Zijn oom zong vaak liedjes voor hem terwijl hij deed alsof hij gitaar speelde. Dit zette Segovia aan om de gitaar een prominente plaats te geven in de muziekwereld. Hij probeerde de gitaarstudie op het niveau van piano en viool te tillen.

Zijn eerste optreden in Spanje was op zijn 16e jaar, en een paar jaar later hield hij zijn eerste professionele concert in Madrid. Hier speelde hij transcripties voor gitaar door Francisco Tárrega en werk van Johann Sebastian Bach dat hij zelf bewerkt had. Hoewel zijn familie niet achter hem stond, bleef hij zijn hele leven gitaar studeren. In 1986 ontving hij een Grammy Lifetime Achievement Award.

De volgende componisten schreven werken voor hem (selectie):

Segovia had onder andere Abel Carlevaro, Ben Bolt, Christopher Parkening, John Williams, Pieter van der Staak, Eliot Fisk en Oscar Ghiglia als student. Zij dragen samen met anderen Segovia's gitaartraditie verder uit.