Andreas van Saksen-Coburg en Gotha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Andreas van Saksen-Coburg en Gotha

Andreas Michael Armin Siegfried Friedrich-Hans Hubertus prins van Saksen-Coburg en Gotha (Kasel-Golzig, 21 maart 1943) is het hoofd van het voormalige adellijke huis Saksen-Coburg en Gotha en voert in die hoedanigheid het predicaat Zijne Hoogheid.

Hij is de zoon van Frederik Jozias van Saksen-Coburg en Gotha en van Victoria gravin van Solms-Baruth. Hij is een kleinzoon van Karel Eduard, de laatste regerend hertog van Saksen-Coburg en Gotha. Hij is een afstammeling van de Britse koningin Victoria en bezit naast de Duitse, ook de Britse nationaliteit. Via zijn tante Sybilla, de moeder van de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf, is hij verwant aan het Zweedse koningshuis. Hij is de peetoom van de Zweedse prinses Madeleine.

Hij bracht zijn jeugd door in de Verenigde Staten, waar hij ook de Amerikaanse nationaliteit verkreeg. Hij verliet het land weer om de dienstplicht voor de oorlog in Vietnam te ontlopen. In Duitsland hield Andreas zich bezig met de bosbouw. Prins Andreas is actief in allerlei organisaties, met name op het terrein van cultuur en sport.

Hij trouwde op 31 juli 1971 met Carin Dabelstein (1946). Dit was geen ebenbürtig huwelijk, maar geldt desalniettemin niet als morganatisch omdat Andreas' vader toestemming voor het huwelijk gaf.

Het paar kreeg de volgende kinderen:

  • Stefanie Sybilla (1972)
  • Erfprins Hubertus Michael (1975)
  • Alexander Filip (1977)