Anna van Egmont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anna
1533-1558
Annavanburen.jpg
Gravin van Buren en Leerdam
Vrouwe van IJsselstein
en Vrouwe van Jaarsveld
Periode 1548-1558
Voorganger Maximiliaan van Egmont
Opvolger Willem van Oranje
Vader Maximiliaan van Egmont
Moeder Françoise de Lannoy
Dynastie Egmont

Anna van Egmont (Grave, maart 1533Breda, 24 maart 1558), gravin van Buren, Lingen en Leerdam; vrouwe van IJsselstein, Borssele, Grave, Cranendonck, Eindhoven, Jaarsveld, Kortgene, Sint-Maartensdijk en Odijk, was de enige dochter van Maximiliaan van Egmont en Françoise de Lannoy[1] en was de eerste echtgenote van Willem van Oranje.

Willem trouwde de schatrijke erfdochter te Buren op 8 juli 1551. Uit het huwelijk zijn drie kinderen geboren: de jong overleden Maria, Filips Willem en nog een Maria.

Uit de brieven van Willem en Anna blijkt dat sprake is geweest van een goed huwelijk. De bijnaam die de prins had voor zijn vrouw was Tanneke. Anna stierf op slechts 25-jarige leeftijd en ligt begraven in een grafkelder onder het praalgraf van Engelbrecht II van Nassau in de Grote of Lieve Vrouwe Kerk in Breda.

Literatuur[bewerken]

Stamboom.png Stamboom
  • Thera Coppens - De vrouwen van Willem van Oranje

Referenties[bewerken]

  1. De voorouders van Maximiliaan van Egmont en de moeder van Anna van Egmont staan bij genealogieonline.nl - Maximiliaan genealogieonline.nl - moeder van Anna vermeld. Haar moeder wordt hier Francesca in plaats van Françoise genoemd, Boelare wordt Boulers genoemd en Drongen Tronchiennes.