Anthony Woodville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Anthony Woodville (144225 juni 1483) was een Engelse edelman en schrijver. Hij was de oudste zoon van Richard Woodville en Jacquetta van Luxemburg. Tijdens de Rozenoorlogen steunde hij het Huis Lancaster, maar later liep hij over naar het Huis York. Zijn officiële titel was 2e graaf Rivers.

Anthony's invloed aan het koninklijke hof nam sterk toe, nadat zijn zuster Elizabeth trouwde met koning Eduard IV van Engeland. Hij vergezelde de koning tijdens diens tijdelijk ballingschap in 1470, en raakte het jaar daarop gewond bij de Slag om Barnet. In 1473 werd Anthony benoemd tot gouverneur van het huishouden van de prins van Wales. Eduard IV stierf in 1483; daarop reisde Anthony met de prins, nu koning Eduard V, naar Londen. Hij werd echter door de hertog van Gloucester (later koning Richard III) gevangengenomen en onthoofd.

Woodville was naast edelman ook schrijver. Eén van de eerste boeken die in Groot-Brittannië gedrukt werden was zijn vertaling uit het Frans van Gezegden der Filosofen, in 1476 uitgegeven door William Caxton. De bibliotheek van Lambeth Palace bezit een illustratie waarop Anthony Woodville het boek aanbiedt aan koning Eduard IV.

Hij werd opgevolgd als graaf Rivers door zijn broer, Richard.

Voorganger:
Richard Woodville
Graaf Rivers
1469 - 1483
Opvolger:
Richard Woodville II