Anti-genderbeweging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De anti-genderbeweging is een pluriforme internationale beweging die tegen wat zij zelf 'genderideologie' of 'genderisme' noemen, is; deze termen - die een diversiteit aan onderwerpen dekken - hebben niet een samenhangende definitie. Mensen en organisaties die kritiek hebben op gendergerelateerde onderwerpen noemen zichzelf liever genderkritisch, omdat deze personen niet zozeer tegen trans-personen zelf zijn.

Leden van de anti-genderbeweging bevinden zich aan de (radicaal)rechtse kant van het politieke spectrum, zoals rechtspopulisten, conservatieven en Christelijke fundamentalisten. Daarna wordt de anti-genderretoriek sinds 2016 ook meer en meer ook gebruikt door 'genderkritische feministen'. Leden van de anti-genderbeweging zijn tegen sommige transgenderrechten, sommige reproductieve rechten, door de regering opgelegde genderpolitiek, gendergelijkwaardigheid en wetenschappelijke instituten voor genderstudies.

Er zijn verschillende organisaties met verschillende vormen van kritiek op de 'transideologie' of transgenderrechten of het type zorg wat aan deze mensen verleend wordt. Dit kan zijn vanuit de conservatief-religieuze kant, of de rechtsradicale kant, of de feministische kant, of vanuit de zorg en wetenschap.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Anti-gender movement op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.