Naar inhoud springen

Antroposofische pedagogiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Antroposofische pedagogiek voor het laatst bewerkt door Ramon DJV (overleg | bijdragen) op 3 mei 2019 16:53. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De antroposofische pedagogiek[1] is een in Duitsland ontstane reformpedagogiek die is gebaseerd op de antroposofie van de Oostenrijkse esotericus Rudolf Steiner (1861-1925).

Grondslag voor de antroposofische pedagogiek is Rudolf Steiners visie op ontstaan en evolutie van mens en wereld. Deze visie heeft Steiner voor het onderwijs uitgewerkt als antroposofische menskunde.[2] Uitgangspunt is dat een 'hogere', geestelijke wereld richting geeft aan de fysieke wereld. Niet alleen het onderwijs, maar ook de antroposofische geneeswijze maakt gebruik van Steiners menskunde.

De antroposofische pedagogiek wordt toegepast in antroposofische instituten die kinderopvang en onderwijs aanbieden. Specifiek voor het werken met kinderen met een beperking is er een antroposofische orthopedagogiek, de heilpedagogie.

Internationaal

[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen is de antroposofische pedagogiek bij het publiek beter bekend als steinerpedagogie, in Nederland als vrijeschoolpedagogie, in Duitsland als waldorfpedagogiek. In de Angelsaksische landen en op internationaal vlak spreekt men over Waldorf Education.