Appa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Appa
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Rachid El Ghazoui
Bijnaam Appa
Geboren 27 januari 1983, Amsterdam
Werk
Jaren actief 2002-heden
Genre(s) Rap
Instrument(en) Vocalen
Label(s) Top Notch
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Rachid El Ghazoui (Amsterdam, 27 januari 1983), beter bekend als Appa, is een Nederlandse rapper van Marokkaanse afkomst. Eerder zat hij bij de rapformatie THC, maar pas na zijn vertrek bij de groep in 2005 wist hij redelijke bekendheid te verkrijgen binnen het rapcircuit. Hij staat momenteel onder contract bij het platenlabel Top Notch.

Biografie[bewerken]

In de jaren '90 begon Appa zich te interesseren in rapmuziek. Algauw raakte hij ook bekend met de Nederlandstalige rap en sloot zich in 2002 aan bij de rapformatie THC uit Amsterdam-Noord. Door zijn bijdrage op de THC mixtape in 2004 en het album "Artikel 140" in 2005, kreeg Appa een redelijke bekendheid in het Nederlandse rapcircuit. In november 2005 verliet hij die groep omdat hij niet meer op één lijn zou staan met een aantal mensen uit de formatie. Appa besluit verder te gaan als solo-artiest.

In 2006 bracht Appa de mixtape "De meest onderschatte" uit en niet lang erna verscheen ook zijn eerste videoclip: "Schuif aan de kant". De mixtape werd positief ontvangen in het rapcircuit. Veel randstadjongeren konden zich identificeren met de muziek van de rapper. In de zomer van 2007 kwam de videoclip van het nummer "Ik heb schijt" uit. In dit nummer gaf hij, kritiek op de overheid en hun aanpak in de achterstandswijken. In de bijbehorende videoclip werd extra kracht achter de teksten gezet door beelden uit te zenden waarin keffiyeh dragende jongeren in Amsterdam met wapens te zien zijn.[1] De clip trok de aandacht van de nationale media en werd vaak bekeken op internet. Verder heeft Appa zijn eigen bedrijf opgericht "Appa Productions" waar 4 ondernemingen onder vallen. "Appa Films" "Appa Books" "Appa Events" en "Appa Music" waarmee een licentieovereenkomst voor het album "Straatfilosoof" is gesloten met Top Notch.

Op 2 november 2007 werd zijn debuutalbum "Straatfilosoof" in eigen beheer uitgebracht met hulp van Top Notch. Het album is naar eigen zeggen autobiografisch. Ook was Appa op de televisie te zien bij de NMO, waar hij vertelde met zijn muziek vooral de jongeren te willen motiveren om hard te werken. De thema's op het album variëren sterk van onderwerpen als vriendschap, religie, armoede, discriminatie tot een brief gericht aan Jan Peter Balkenende, de oud-minister-president van Nederland. Met zijn muziek profileert Appa zich als vertolker van het onderbuikgevoel van etnisch-culturele minderheden.

Op 7 november 2007 is Appa, naast The Opposites, één van de twee grote winnaars op de URBNN Awards. Hij neemt twee prijzen in ontvangst, namelijk als Beste Nieuwkomer en Beste Mixtape. In 2008 kwam Appa met een nieuwe videoclip genaamd "Kijk door mijn ogen" met collegarapper Mr. Probz. In tegenstelling tot zijn eerdere clips, wordt "Kijk door mijn ogen" wel getoond op muziekzender TMF.

Appa en Wilders[bewerken]

Op 10 augustus 2007 zei Appa tegenover het dagblad De Pers het niet erg te vinden als Geert Wilders mocht komen te overlijden. Dit zei de rapper naar aanleiding van een ingezonden brief in de Volkskrant waarin Wilders de Koran vergeleek met Mein Kampf en vond dat het boek verboden zou moeten worden. Daarnaast zei Appa dat wanneer hij Wilders ooit tegenkomt, hij de politicus zal aanpakken. Volgens de rapper zouden er meer mensen zijn bij wie dezelfde behoefte groeit en moet men niet vreemd opkijken als er ooit een "Mohammed C." opstaat. Mocht iemand de PVV-leider neerschieten, dan zou Appa dat niet erg vinden [2]. Na deze uitspraken van Appa deed Wilders aangifte tegen de bedreigende woorden van de rapper. In een interview met NOVA diezelfde maand zei hij de woorden niet terug te zullen nemen.

Na de aangifte van Wilders besloot het Ministerie van Justitie de rapper voorlopig niet meer in te huren voor workshops in jeugdgevangenissen. Appa heeft zelf verklaard in onder andere NOVA dat hij nooit voor justitie heeft gewerkt. Hij zegt zelf eenmalig een workshop te hebben gegeven als vriendendienst.[3]

Recente twitteruitingen[bewerken]

Tijdens een debat in deBalie over Het Vrije Woord experimenteerde El Ghazaoui met de Vrijheid van Meningsuiting door de Holocoast (de spelfout is bewust) te ontkennen in een tweet. El Ghazaoui stelde dat dit debat hypocriet was omdat het vooral ging over de vrijheid van meningsuiting om moslims te beledigen. De hypocrisie wilde hij aantonen door te verwijzen naar een aantal antisemitische tweets op Twitter van rechtse prominente opiniemakers waaronder Annabel Nanninga die tweette dat ze Mein Kampf cadeau wilde doen met kerst en een tweet waarbij ze Hitler salueerde [4]. Dit werd geaccepteerd van Nanninga maar zijn tweet veroorzaakte veel ophef onder vooral rechtse twitteraars en bij medewerkers van het CIDI waarbij de discussie vooral ging over of El Ghazaoui wel of niet een antisemitische opmerking had geplaatst. Het uit context plaatsen van deze tweet en de ongelijke behandeling t.o.v. de tweets van Nanninga was voor El Ghazaoui aanleiding om het gelijk op te eisen en te stellen dat vrijheid van meningsuiting niet voor iedere Nederlander geldt.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

 • 2006 - De meest onderschatte (Mixtape)
 • 2007 - Ter Beschikking van de Straat (Mixtape)
 • 2007 - Straatfilosoof (Album)
 • 2010 - Wordt verwacht; Alles of niets (2e Album)
 • 2013 - MKRSLG (EP)

Singles[bewerken]

2006
 • "Schuif aan de kant" (samen met Naffer)
2007
 • "Ik heb schijt" (samen met Sjaak)
 • "MC Wilders"
2008
 • "Kijk door mijn ogen" (samen met Mr. Probz)
 • "Stap maar in de ring" (samen met Badr Hari)
 • "Revolutionair"
2009
2010
2011
 • "Wat je hoort over mij" (samen met Fatah&Miloud)
 • "Wat is er?!" (samen met Sjaak)
2013

Referenties[bewerken]

 1. YouTube - Appa ft. Sjaak - Ik Heb Schijt
 2. nu.nl/algemeen | Wilders doet aangifte tegen rapper
 3. nu.nl/algemeen | Appa mag niet meer rappen voor Justitie
 4. maghreb.nl | Appa: "Holocoast is een fabeltje."