Arboretum Wespelaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arboretum Wespelaar
Arboretum Wespelaar
Arboretum Wespelaar
Geopend open voor het publiek
Locatie Wespelaar, België
Oppervlakte 20ha
Coördinaten 50° 57′ NB, 4° 38′ OL
Lid van Botanic Gardens Conservation International
Website

Het Arboretum Wespelaar is een arboretum in Wespelaar in de Belgische provincie Vlaams-Brabant dat uitgebouwd is vanaf 1984. Het vormt een uitbreiding van het Domein Herkenrode, dat net ten zuiden ervan ligt. Sinds 2011 is het arboretum op bepaalde dagen opengesteld voor het publiek.

De bijzonder grote verzameling is te danken aan een gepassioneerd dendroloog, Philippe de Spoelberch. De Stichting Arboretum Wespelaar is er in 2007 bij schenking eigenaar van geworden en zorgt voor de verdere uitbreiding, onderhoud en openstelling.

Magnolia 'Ann Rosse'

De eerste aanplantingen in het arboretum dateren van 1984. Reizen en expedities naar alle windstreken brachten met zich mee dat heel veel wild plantenmateriaal werd ingezameld. Ondertussen is Arboretum Wespelaar uitgegroeid tot een plantencollectie van wereldformaat. Ze telt ongeveer 2000 verschillende taxa (struiken en bomen). Daarvan staan er 169 op de Rode Lijst van bedreigde planten.

In de plantencollectie zijn er enkele geslachten die bijzondere aandacht krijgen: Acer, Magnolia, Rhododendron en Stewartia. Naast deze geslachten zijn er nog talrijke andere die je vindt in het arboretum: Betula, Carpinus, Euonymus, Ilex, Tilia, Viburnum, Quercus, Styrax enz.

Van grote waarde zijn ook de geelbloemende magnolias, waarvan er vele cultivars aanwezig zijn in het arboretum.[1][2][3]

De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten.

Externe link[bewerken]