Arendelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Het artikel bevat namelijk weinig tot geen interne links. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Arendelle is een fictief koninkrijk uit de bekende filmreeks Frozen.

Het is het thuisland van prinses Anna en de heerser van het koninkrijk, koningin Elsa. In het koninkrijk is de sneeuwman genaamd Olaf ook ontstaan. In Arendelle wonen gelukkige burgers die de vruchten plukken van het leven in overvloed. Arendelle is geïnspireerd op Nærøyfjord, Aurland, in Noorwegen. De twee protagonisten van de film Frozen zijn in Arendelle geboren en opgegroeid samen met hun ouders, de voormalige koning en koningin van Arendelle. De oprichter van Arendelle was Lord Aren, waarvan de naam van het koninkrijk  Arendelle ook afgeleid is. In december 1843 gingen voor het eerst de poorten van het kasteel in Arendelle weer open. Arendelle bevindt zich in dezelfde fjord als de Dam van Runeard.

Runeard's Dam[bewerken | brontekst bewerken]

Runeard's Dam is een zeer belangrijk object in de welbekende animatiefilm Frozen 2 uit 2019. Deze dam werd gebouwd in het Betoverde Woud, dat niet ver van het koninkrijk Arendelle vandaan ligt. De dam werd gebouwd tijdens de heerschappij van koning Runeard van Arendelle. De dam bleef meer dan vierendertig jaar intact totdat deze uiteindelijk werd vernietigd door de Aardreuzen. De dam werd ook wel "machtige dam" genoemd omdat Runeard, de grootvader van Anna en Elsa, hem had gebouwd om de wateren van het bos te versterken. Als de dam zou barsten, zou er een vloedgolf  over het stadje Arendelle komen. Toen de dam, door toedoen van de Aardreuzen, ten slotte toch barstte, creëerde  Elsa een gigantische ijsmuur, die de vloedgolf omleidde en het koninkrijk van Arendelle daardoor redde.

'The World of Arendelle'[bewerken | brontekst bewerken]

Ook het Walt Disney Studios Park in Disneyland Parijs krijgt in 2025 een nieuw Frozen gebied onder de naam 'The World of Arendelle'. Dit Frozen land bestaat o.a. uit een havendorpje, het kasteel van Arendelle, een ijsberg, een nieuwe attractie gebaseerd op beide films, restaurants, winkels en een meet & greet locatie met Frozen figuren.

De Arendelle-kapel[bewerken | brontekst bewerken]

De Arendelle-kapel is een van de vele prachtige gebouwen in Arendelle. In deze kapel heeft koningin Elsa haar ceremonie afgelegd om koningin van Arendelle te worden toen haar ouders tragisch stierven op zee.

Inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Arendelle heeft ook vele inwoners. De inwoners die in de filmreeks aan bod komen zijn Kristoff, Sven, Olaf, Oaken, Kai, Gerda, de koninklijke wachters , Luitenant Mattias, Halima, Anna en natuurlijk de heerser van Arendelle, Elsa.

De geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de heersers van Arendelle is ingewikkeld. De oprichter van Arendelle was Lord Aren (zoals genoemd in de roman "Forest of Shadows"). De begeleidende roman "Frozen II: Dangerous Secrets" vermeldt ook koning Eric en koningin Else als voorouders van koning Runeard , die getrouwd was met koningin Rita. Hun opvolger was hun zoon, koning Agnarr , die trouwde met Iduna , die lid was van de noordelijke stam Northuldra , maar dit jarenlang geheim hield voordat ze het aan Agnarr onthulde. Op de winterzonnewende beviel Iduna van Elsa, die begiftigd was met het vermogen om ijs en sneeuw te manipuleren.

Het koninkrijk Arendelle is er nu nog, maar misschien in de toekomst, als er nog een nieuwe film van Frozen komt, niet meer.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]