Ari Olivier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Adriaan "Ari" Olivier (Hoofddorp, 20 augustus 1939), ook bekend onder de bijnaam "Heer Olivier", is een Nederlands oplichter die in Duitsland veroordeeld is voor het organiseren van een vals-geldtransactie.

Olivier pleegde vanaf de jaren zestig of de jaren zeventig fraude door voor grote bedragen te handelen in goederen die na betaling niet werden afgeleverd. Bij deze goederen ging het soms om complete pijpleidingen, schepen of een katoenoogst. Zijn bijnaam was "de meesteroplichter". Ook specialiseerde hij zich in het "geld opmaken" van rijke weduwen. Van 1982 tot 1983 was Olivier gedetineerd in de Bijlmerbajes.

In 1993 trad Olivier op als een soort pseudo-zakenpartner in een door de Amerikaanse douane (US Customs Service) geleide actie.[1]

Op 15 april 1997 werd hij gearresteerd in Frankfurt am Main in Duitsland, wegens het organiseren van een transactie in vals geld (US dollars) voor derden.

Vanaf 3 april 1997 presenteerde hij het Veronica tv-programma "Heer Oliviers wereld", over oplichtingspraktijken. Dit programma stopte al na drie afleveringen vanwege Oliviers arrestatie in Duitsland.[2][3]

Publicatie[bewerken]

  • Ari Olivier, Memoires, Utrecht, 1995

Voetnoten[bewerken]