Arjaana Stal-ool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arjaana Stal-ool
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Arjaana Stal-ool
Land Vlag van Rusland Rusland
Werk
Beroep zangeres, actrice
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Arjaana Stal-ool (Russisch: Аржаана Стал-оол) is een Russische zangeres en actrice, afkomstig uit de deelrepubliek Toeva.

Biografie[bewerken]

Stal-ool verwierf internationale bekendheid door deel te nemen aan diverse zangwedstrijden op televisie. Zo won ze in 2014, de Russische wedstrijd Ural-mono dat georganiseerd werd in Oefa, Basjkirostan. In deze competitie versloeg ze vele andere kandidaten afkomstig uit zowel binnenland (Altaj, Dagestan) als buitenland (Oezbekistan).

Hierdoor mocht ze ook optreden voor eigen volk in de Toevaanse hoofdstad Kyzyl. En vervolgens ook in Oelan-Oede, de hoofdstad van de naburige deelrepubliek Boerjatië.

Gedurende het najaar van 2015 is ze de hoofdrolspeelster in een toneelstuk dat loopt in het Nationaal muziek- en dramatheater van Toeva. Verder is ze zangeres in haar folkgroep Өdүgen.[1]

In oktober 2015 werd zij uitgekozen om Toeva te vertegenwoordigen op het Türkvizyonsongfestival 2015. Ze zal in de halve finale aantreden met het Toevaanse lied Tuvam, wat Mijn Toeva betekent. Als ze zich kan kwalificeren zou het de eerste keer zijn dat een Toevaanse act kan doorstoten tot de finale. Uiteindelijk zal zij helemaal niet op het festival te zien zijn aangezien de Toevaanse omroep zich terugtrekt nadat de Russische overheid het gevraagd had vanwege het neerhalen van een Russisch vliegtuig - al dan niet - boven Turks grondgebied.