Naar inhoud springen

Arteria communicans posterior

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Achterste verbindingsslagader
Arteria communicans posterior
Slagader
Schematische weergave van de cirkel van Willis, de hersenslagaders en de hersenstam. De linker en rechter arteria communicans posterior verbinden beiderzijds de arteria carotis interna met de arteria cerebri posterior
De hersenen en de voedende slagaders van de onderkant bekeken. De cirkel van Willis met aan weerszijden een arteria communicans posterior is zichtbaar in het midden.
Naslagwerken
Gray's Anatomy 146,573
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De arteria communicans posterior[1] of achterste verbindingsslagader is een bloedvat in de cirkel van Willis dat zowel links als rechts de arteria carotis interna verbindt met de arteria cerebri posterior. Bij het kruispunt tussen de arteria communicans posterior en de arteria carotis interna ontspringen ook de arteria cerebri anterior en de arteria cerebri media.

Pathologie[bewerken | brontekst bewerken]

Aneurysmata van de arteria communicans posterior zijn na aneurysmata van de arteria communicans anterior de meest frequente in de cirkel van Willis.[2] Een dergelijk aneurysma kan leiden tot een paralyse van de nervus oculimotorius door druk van het aneurysma (soms al voor de ruptuur ervan).[3] Het barsten van een dergelijk sacculair aneurysma van de cirkel van Willis is de belangrijkste oorzaak van een subarachnoïdale bloeding.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  2. Beck J, Rohde S, Berkefeld J, Seifert V, Raabe A. Size and location of ruptured and unruptured intracranial aneurysms measured by 3-dimensional rotational angiography. Surg Neurol. 2006 Jan;65(1):18-25; discussion 25-7. PMID 16378842.
  3. Dimopoulos VG, Fountas KN, Feltes CH, Robinson JS, Grigorian AA. Literature review regarding the methodology of assessing third nerve paresis associated with non-ruptured posterior communicating artery aneurysms. Neurosurg Rev. 2005 Oct;28(4):256-60. PMID 15947958.