Longfonds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Astmafonds)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Longfonds (voorheen Astma Fonds)
Stichting Nederlands Longfonds (voorheen Astma Fonds)
Opgericht 1959
Zetel Vlag van Nederland Amersfoort
Personen
Voorzitter Hans Stellingsma
Directeur Michael Rutgers
Website
Promotiefilmpje bij de naamsverandering naar longfonds

Het Longfonds is een Nederlands gezondheidsfonds en een patiëntenorganisatie die informatie geeft over astma en COPD, wetenschappelijk onderzoek subsidieert en de zorg verbetert. Het werd opgericht in 1959 als Astma Fonds en veranderde de naam in januari 2013 naar de huidige naam.[1] Het heeft ruim 4.500 actieve vrijwilligers, 40.000 collectanten en 90 betaalde medewerkers. De patiëntenorganisatie heeft circa 35.000 aangeslotenen.

Het Longfonds strijdt tegen chronische longziekten en zet zich in voor mensen die nu een longziekte hebben zoals astma of COPD. In Nederland zijn dat er circa een miljoen mensen.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De activiteiten van het Longfonds zijn gericht op het voorkomen, genezen en verbeteren van het leven van mensen met een chronische longziekte. Wetenschappelijk onderzoek daarbij speelt een belangrijke rol: daardoor begrijpt men steeds beter hoe astma en COPD ontstaat en wat er gedaan kan worden om het te voorkomen. Zo kunnen er betere medicijnen en behandelmethoden worden ontwikkeld.

Naast een gezondheidsfonds is het Longfonds ook een patiëntenvereniging die patiënten informatie geeft over hun aandoening en de belangen behartigt van alle mensen met een chronische longziekte.

Het Longfonds participeerde tot en met 2013 in Stivoro en sindsdien in Stoptober.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]