Autocue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Autocue
1. Camera
2. Inwendig zwart scherm
3. Televisiescherm met tekst
4. Halfdoorlatende spiegel
5. Camera maakt opname van presentator
6. Presentator kijkt via spiegel naar tekst

Een autocue is een display waarop tekst kan worden weergegeven. De naam is afgeleid van die van het Britse bedrijf Autocue, dat de apparaten vervaardigt.

In een eenvoudige uitvoering bestaat de autocue uit een televisiescherm dat boven of onder de camera is gemonteerd. Nadeel daarvan is dat de presentator iets te hoog of te laag kijkt. Een fraaiere uitvoering bestaat uit een halfdoorlatende spiegel die voor een televisiecamera is gemonteerd. De presentator of nieuwslezer kan door de spiegel in de camera kijken en via de spiegel naar het televisiescherm (met de tekst in spiegelbeeld). De camera zelf neemt de geprojecteerde tekst niet waar.

Toepassingen van de autocue[bewerken]

Bij televisieprogramma's zoals het journaal en praatprogramma's worden vaak autocues gebruikt. Zo hoeft de presentator niet op tekstbladen of kaarten te kijken of de hele tekst uit zijn hoofd te leren. Bij veel journaals wordt nog wel gebruikgemaakt van tekstbladen, voor het geval de autocue uitvalt. Ook kan er wel een autocue in de studio aanwezig zijn, terwijl de nieuwslezer juist bewust van papier voorleest en slechts af en toe naar de autocue kijkt. Het Duitse journaal Tagesschau van acht uur is hier een voorbeeld van.

Soms worden autocues toegepast bij toespraken en concerten. Daarbij worden respectievelijk de tekst van de toespraak en liedteksten weergegeven op de autocue.

Bijverschijnsel[bewerken]

Het lezen van een autocue kan zorgen voor ongewenste visuele verschijnselen. Doordat de tekst naar boven beweegt stellen de hersenen zich in op deze beweging. Als de presentator even naar iets anders kijkt, kan het lijken of alles naar beneden beweegt. Dit effect heet autocue stare. Hetzelfde effect is bekend van computerterminals met smooth scrolling.

Staat de autocue te dicht bij de presentator, dan wordt zichtbaar dat hij zijn ogen heen en weer beweegt terwijl hij de tekst opleest. Om dat te vermijden moet de autocue - en dus ook de camera - op enkele meters afstand staan, en bovendien moet het scherm voldoende groot zijn.