Middagkrant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Avondblad)

Een middagkrant of avondblad is een krant die in de late middag of vroege avond verschijnt en wordt bezorgd.[1]

Bij middagkranten wordt de laatste kopij veelal tot het middaguur aangeleverd waarna de krant wordt gedrukt en aansluitend getransporteerd naar distributiepunten, waar de kranten worden opgehaald om ze bij de abonnees te bezorgen. Dit in tegenstelling tot een ochtendkrant die aan het begin van de ochtend wordt bezorgd.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Middagkranten komen in Nederland steeds minder voor en werden in de loop der jaren omgezet in ochtendkranten. Zo werden de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad in 2013 omgezet in een ochtendkrant. In 2022 werden uiteindelijk ook NRC [2] en Het Parool omgezet. De reden hiervan is de gewijzigde wijze hoe abonnees het nieuws via andere media tot zich nemen maar ook om organisatorische redenen. De belangrijkste reden is echter de beschikbaarheid van krantenbezorgers in de middag die nu kunnen worden gecombineerd met de krantenbezorgers in de ochtend.[3]

Ook waren er kranten met zowel een ochtend- als een middageditie zoals De Courant/Nieuws van de Dag van 1986 tot de opheffing in 1998. Ook bestond er kortstondig een gratis middagkrant, News.nl.

In 2022 is het Reformatorisch Dagblad nog de enige landelijk in Nederland verschijnende middagkrant. [4]

België[bewerken | brontekst bewerken]

Le Soir is ondanks zijn eigennaam ('de avond') een ochtendkrant.