Bükkcultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bükkcultuur
Horizon Bandkeramiek
Regio Hongarije, Slowakije, Roemenië
Periode neolithicum
Datering 5e millennium v.Chr.
Voorgaande cultuur Alföld-bandkeramiek
Volgende cultuur Tiszacultuur
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De Bükkcultuur was een neolithische cultuur van Oost-Slowakije en Hongarije, aan de bovenloop en ten noorden van de Tisza, vooral in het gelijknamige Bükkgebergte in Noord-Hongarije. Er waren nauwe relaties met het Alföld-bandkeramiek, waarvan de Bükkcultuur vaak als het late ontwikkelingsstadium wordt gezien.

Aardewerk[bewerken | brontekst bewerken]

Kenmerkend is dunwandig aardewerk versierd met parallelle lint- of spiraalmotieven. Het vaatwerk is rijkelijk versierd en kenmerkt zich door een hoge keramische kwaliteit. Er zijn vooral zakvormige "kummels", flesvormige vaten met een tuit en dunwandige kommen. Rijke versieringen met patronen in boog-, slinger-, lint- en spiraalvormen zijn typerend. Er is ook gekleurd inlegwerk. De Pișcoltcultuur in het noordwesten van Roemenië had zeer vergelijkbare ornamentpatronen en vaattypen, maar deze waren meestal geschilderd en niet ingesneden.

Handel[bewerken | brontekst bewerken]

In deze cultuur gedolven obsidiaan uit het Zemplen- en Tokaj-gebied zijn bij naburige culturen teruggevonden. Anderzijds zijn in het gebied van de Bükkcultuur Spondylus-schelpen uit de Middellandse Zee of de Zwarte Zee te vinden.

Nederzettingen[bewerken | brontekst bewerken]

Nederzettingen zijn te vinden in het gelijknamige Bükkgebergte, maar ook op de Grote Hongaarse Laagvlakte. Naast in de grond verdiepte woningen waren er ook tell-achtige nederzettingen met verschillende cultuurlagen, en bewoonde grotten.

Opvolging[bewerken | brontekst bewerken]

In het verspreidingsgebied ontwikkelde zich onder zuidelijke invloeden de Tiszacultuur. Deze bevatte elementen van de Bükkcultuur, de Alföld-bandkeramiek en de Esztár- en Szákálhat-culturen.