Naar inhoud springen

BUT Filmfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
BUT Filmfestival
Algemene informatie
Datum jaarlijks eind augustus/begin september
2024ː 28 aug t/m 1 sept
Locatie Breda, Nederland
Duur 5 dagen
Prijs BUT Award
Geschiedenis festival
Eerste editie 2009
Aantal edities 18
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Film

Het BUT Filmfestival (BUTFF) is een jaarlijks filmfestival in Breda. 'BUT' staat voor B-Movies, Underground and Trash. Het festival is uitgebreid met muziek, performances, poëzie en kunsten.

Het festival kent een BUT-Award toe voor winnaar competitie features, winnaar shorts, Lifetime Achievements (retrospective-hoofdgast).

Het festival bestaat sinds 2006. Hoofdlocatie is Nieuwe Veste (binnenplaats, theaterzaal, twee filmzalen), en filmzalen in Chassé Theater (inclusief analoge projecties) en Filmhuis Breda.

Het filmfestival wordt georganiseerd door stichting Idee-fixe (IDFX), vanuit haar taak alternatieve kunstvormen, met de nadruk op grafische vormen, een ruimer publiek te geven.[1]


B-movies zijn gemaakt als bijprodukt in het Hollywood studio-systeem, en zijn ontwikkeld tot een eigen genre, of cult.

Underground films zijn extreme films naar inhoud en beeld. Ze onderzoeken de grenzen van het acceptabele, en negeren de standaard normen. Underground films zijn vaak verbonden aan een subcultuur, of aan een kring van filmmakers.

Trash films zijn zeer goedkoop gemaakte B-films. Vaak amateur-productie, niet gehinderd door gebrek aan talent voor het filmproces, maar hoe dan ook waargemaakt. Onconventioneel.[2]

Het festival heeft een uitgebreid programma in performance, kunst en muziek.

BUTFF ontvangt sinds 2011 subsidie van het Nederlands Filmfonds.[3]

28 augustus t/m 1 september. Thema: Rebel Hell!.[4]

Award-competitie:

[bewerken | brontekst bewerken]