Redder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Badmeester)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een strandredder aan de westkust van Portugal

Een redder (vrouwelijke vorm: redster) is iemand die toezicht houdt bij zwembaden of stranden. De taken strekken zich uit tot het redden van verdrinkende mensen tot het optreden bij opstootjes. Een redder dient een EHBO-cursus te hebben gevolgd en vaardig te zijn in het reddend zwemmen.

Strandredders[bewerken]

De strandredders zijn de redders die zich toeleggen op het veilig zwemmen en baden in oceanen, zeeën, meren of rivieren. Vaak is hier een specifiekere opleiding voor vereist in vergelijking met zwembadredders. De onvoorspelbaarheid van de natuurelementen zorgen voor extra uitdagingen. Een specifieke kennis van stromings- en getijdenleer, zeemanschap en rechtspraak is vaak vereist. Dit is onder andere het geval bij de IKWV. Toch zijn er opmerkelijke verschillen tussen de verschillende continenten en landen.

Zwembadredders[bewerken]

De uitrusting van een zwembadredder of badmeester bestaat meestal uit witte kledij en een fluitje (om boven het zwembadgejoel uit te kunnen komen en te waarschuwen voor gevaar). In een openbaar zwembad is de badmeester de aangewezen autoriteit. In zwembaden wordt dat vaak ook op een bordje gezet, In veel zwembaden vervullen de redders vaak ook de functies van zweminstructeur.

Zie ook[bewerken]

  • IKWV, de Belgische overkoepelende kustreddingsdienst.
  • Reddingsbrigade, overkoepelend begrip voor de Nederlandse reddingsbrigades in buitengebieden (grotten, bergen, op het water, strandwacht).