Bang Na Expressway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bang Na Expressway
Bangna-Bangpakong Road.jpg
Geografische informatie
Locatie       Bangkok
Algemene informatie
Aangelegd in 1998-2000

De Bang Na Expressway of Burapha Withi Expressway (Thai: ทางพิเศษบูรพาวิถี) is een 54 kilometer lange verhoogde zesstrooks autosnelweg in de Thaise hoofdstad Bangkok. Het is het langste autoviaduct ter wereld. Om van de snelweg gebruik te kunnen maken dient men tol te betalen. Het is ook nog steeds de op drie na langste brug ter wereld.

De brug bestaat uit overspanningen met een gemiddelde lengte van 42 meter. De brug is 27 meter breed en werd voltooid in 2000 nadat er sinds 1998 aan gebouwd was. Om de brug te bouwen was 1,8 miljoen kubieke meters beton nodig. De kolommen en de constructie zijn ontworpen bij de Amerikaanse Jean M. Muller en het alignement en de fundaties zijn ontworpen bij het Thaise Asian Engineering Consultants.

Er zijn twee plaatsen op het viaduct waar tolpleinen te vinden zijn. Op deze punten is de constructie twaalf banen breed. Het tolsysteem is gebouwd door Kapsch TrafficCom AB uit Zweden.

De brug is één van de langste bruggen ter wereld (tot 2010 de langste ter wereld) maar wordt vaak weggelaten uit lijsten omdat het geen water van grote betekenis kruist. Het grootste water dat gekruist wordt is de Bang Pakongrivier.