Barbara Colby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Barbara Colby
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren New York, 2 juli 1940
Overleden Venice Beach, 24 juli 1975
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1964–1975
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Barbara Colby (New York, 2 juli 1940Venice Beach, 24 juli 1975) was een Amerikaanse televisieactrice.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Colby begon haar carrière in het theater. Ze maakte op 16 november 1965 haar debuut op Broadway in het stuk The Devils. Het stuk werd tot 22 januari 1966 gespeeld.

Haar eerste belangrijke televisierol was die in de allereerste episode van detectivereeks Columbo, Murder by the book, waarin ze Lilly La Sanka speelde die vermoord werd. In de volgende jaren speelde ze verder in het theater maar ook in televisiefilms en enkele series. Van 20 december 1971 tot en met 9 januari 1972 speelde ze weer een rol op Broadway, dit keer in het stuk Murderous Angels.

Ze maakte indruk met haar rol als prostituee Sherry in The Mary Tyler Moore Show en mocht hierdoor nog een tweede keer opdraven in een latere episode. Begin 1975 speelde ze in het Broadway-stuk A Doll's House (van 5 maart t/m 20 april) maar toen dat gesloten was keerde ze terug naar Los Angeles. Daar kreeg ze de rol van Julie Erskine in de serie Phyllis en nam drie afleveringen op.

Moord[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 juli 1975 liepen Colby en collega-acteur James Kiernan naar hun auto na een acteerles in Venice Beach toen ze neergeschoten werden. Colby stierf ogenblikkelijk maar Kernan kon de schietpartij nog beschrijven aan de politie voor hij stierf. Hij zei dat hij de mannen die hen neerschoten niet herkende en dat ze zonder waarschuwing of reden werden neergeschoten. De politie stelde vast dat noch Colby noch Kiernan beroofd was en dat ze gewoon willekeurige slachtoffers waren. De moordenaars werden nooit gevat. De rol van Julie Erskine werd overgenomen door actrice Liz Torres, maar de rol werd na een seizoen alsnog uit de serie geschreven.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]