Basileia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Basileia (Oud-Grieks: βασίλεια / basíleia - koningin, prinses; βασιλεία - koninkrijk) was een term die meerdere betekenissen kon hebben:

  • Het koninklijk paleis of citadel (basileia) van Atlantis, zoals het werd beschreven door de Griekse filosoof Plato in zijn dialoog Critias.
  • Het koninkrijk van God (basileia tou theou) of koninkrijk der hemelen (basileia tōn ouranōn) in de Joodse en christelijke geloofsovertuiging en theologie.
  • Basileia is de naam van Zeus' meid in Aristophanes' toneelstuk De Vogels.
  • Een epiklese van de titanide Theia.
  • Basileia (Oud-Grieks: βασίλεια / basíleia) was een festival dat werd gevierd te Lebadeia in Boeotië, ter ere van Trophonios, die de bijnaam Βασιλεύς / Basileús kreeg. Dit festival werd ook wel Τροφώνια / Trophonia genoemd (Pollux, I 37). Het werd voor het eerst onder deze naam vermeld als pan-Boeotisch festival na de slag bij Leuctra (Diod., XV 53.).

Referentie[bewerken]


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Basileia of met Basileia in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Basileia inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Basileia en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.