Batam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Batam
Eiland van Indonesië
ID - Batam.PNG
Locatie
Land Indonesië
Eilandengroep Riau-eilanden
Locatie Indische Oceaan
Algemeen
Oppervlakte 415 km²
Inwoners (juni 2010) 1.025.044
Hoofdplaats Tanjung Pinang
Lengte 29,4 km
Breedte 25,1 km
Hoogste punt 160 m

Batam is een klein eiland van de Indonesische Riouwarchipel dat ten zuiden van Singapore (ongeveer twintig kilometer) en ten oosten van Sumatra ligt.

Het eiland heeft ongeveer 1.025.044 (juni 2010) inwoners van wie 85% van Maleise en 15% van Chinese afkomst. De bevolking stamt grotendeels af van de zogenaamde orang laut ("zeemensen"), zeenomaden en piraten die in vroeger tijden dienstdeden als zeevaarders en soldaten in dienst van Maleise koninkrijken als Srivijaya en Malakka.

Batam werd aan het eind van de jaren zestig sterk ontwikkeld toen de staats-oliemaatschappij Pertamina besloot het eiland als basis te nemen voor zijn exploratie- en bevoorradingsactiviteiten. Begin jaren zeventig besloot de Indonesische regering dat Batam een "tweede Singapore" moest gaan worden. De oostkust huisvest de grote containerhaven Asia Port en aangrenzend ligt de internationale luchthaven, Hang Nadim (de naam van een admiraal van Malakka's oorlogsvloot). Samen met de andere Indonesische eilanden Karimun, dat ten westen en Bintan, dat ten oosten ervan ligt, vormt Batam dan ook een speciale economische zone. Het eiland kent om deze reden veel industrie en veel van de natuur heeft hiervoor moeten wijken. De oerwouden van het eiland zijn praktisch verdwenen. Behalve voor de handel, is het eiland ook voor het toerisme belangrijk, voornamelijk dat van Singapore.