Beaufort Castle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beaufort Castle

Beaufort Castle is een kasteel in de Schotse Hooglanden. Het staat in Beauly bij Inverness.

Het kasteel staat aan de rechter oever van de Beauly rivier. Het kasteel werd in de 11de of 12de eeuw gebouwd door de familie Bysset (ook Bissetts) en heette toen nog Dounie Castle. In de 13de eeuw trouwde een Byset-erfgename met Simon Fraser en sindsdien was dit kasteel eigendom van de Lovat familie. Simon Fraser, 15e Lord Lovat verkocht het kasteel in 1994 aan Ann Gloag (1942), directeur van Stagecoach Group.

In 1303 werd het kasteel door Engelsen belegerd toen Koning Edward I Schotland probeerde te veroveren. Na na de bevrijdingsoorlog hadden de Frasers andere vijanden zoals de MacDonalds van Clanranald. In juli 1544 kwam het tot een oorlog tussen vier clans, waarbij Lord Lovat en zijn zoon om het leven kwamen.

In 1640 brandde het kasteel af door toedoen van Oliver Cromwell's troepen en in 1671 werd het afgebroken. In 1746 brandde het weer af tijdens de Slag bij Culloden.

Simon Fraser, de 11de Lord Lovat, was geen sterke man. Om Bonnie Prince Charlie te ondersteunen zond hij in 1746 zijn zoon Charles Fraser of Inverallachie met een regiment van 400 man naar de Slag bij Culloden. Daarna moest Simon Fraser op de vlucht. Na twee jaar werd hij opgepakt en in Londen terechtgesteld. Dounie Castle werd een ruïne.

Simon Joseph Fraser kreeg het land tegen het einde van de 19de eeuw terug en bouwde er een nieuw kasteel, dat de naam Beaufort kreeg. In januari 1900 richtte hij de Lovat Scouts op, een regiment scherpschutters. Zij vochten in de Boerenoorlog. Zijn zoon Simon Fraser, 15e Lord Lovat kwam in 1930 ook bij de Lovat Scouts, en in 1939 opnieuw.

Op 5 oktober 1971 werd het kasteel op de lijst van historische monumenten geplaatst.

Zie ook de lijst van kastelen in Schotland.

Trivia[bewerken]

  • Ruïne van Beaufort, een ruïne van een kasteel uit de 12de eeuw in Beaufort, Luxemburg

Externe links[bewerken]