Begijnensloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Begijnensloot (Amsterdam))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Begijnensloot
Het bruggetje over de Begijnensloot, met op de achtergrond de Engelse Kerk op het Begijnhof. Tekening van Pieter Ernst Hendrik Praetorius (1791-1876), gedateerd 1814
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Spui
Eind Nieuwezijds Voorburgwal
Algemene informatie
Aangelegd in Middeleeuwen
Genoemd naar Begijnhof
Opvallende gebouwen Schuttersgalerij Amsterdams Historisch Museum
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Begijnensloot is van oorsprong een vaart die deel uitmaakte van de westelijke stadsgrenzen van het zich ontwikkelende stad Amsterdam. Bij het "Groot Privilege van 1342" werd als grens genoemd een nauw vaartje dat overeenkomt met delen van de tegenwoordige Martelaarsgracht, Nieuwezijds Voorburgwal en de Begijnensloot dat doorliep tot aan het Spui.[1][2][3]. De Begijnensloot liep van het ongedempte Spui naar de Pijpenmarkt bij de Nieuwezijds Voorburgwal, met een uitloper die ter hoogte van de Wijde Kapelsteeg bij de Kalverstraat doodliep.

De sloot is in 1865, na het in onbruik raken, gedempt, mede om gezondheidsredenen.[2][4]

De Begijnensloot liep vanaf de Nieuwezijds Voorburgwal achter de huizen aan de Kalverstraat langs en om het Sint-Luciënklooster en het Begijnhof naar het nog niet gedempte Spui.

De naam Gedempte Begijnsloot is in 1914 bij raadsbesluit gelegaliseerd.

Schuttersgalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van de Begijnensloot is rond 1976 overbouwd met een uitbreiding van het Amsterdam Museum; de schuttersgalerij, met enkele schuttersstukken ligt aan de straat, en is voor het publiek overdag vrij toegankelijk.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "De grenzen van Amsterdam en Nieuwer-Amstel.", Algemeen handelsblad, 4 maart 1882. Geraadpleegd op 26 december 2014.
  2. a b "Oude huizen a/h Spui", Het nieuws van den dag : kleine courant, 3 december 1905. Geraadpleegd op 26 december 2014.
  3. "Bezoek aan het Raadshuis", Het nieuws van den dag : kleine courant, 16 september 1910. Geraadpleegd op 26 december 2014.
  4. Overzicht van dempingen in Amsterdam