Begraafplaats Zuylen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P1030387 copyUitvaartcentrum Zuylen.jpg
Ingang Haagweg
1rightarrow blue.svg Zie Begraafplaats Oud-Zuilen voor de begraafplaats bij Utrecht

Begraafplaats Zuylen is een begraafplaats aan de Tuinzigtlaan in de wijk Princenhage in Breda.

Begraafplaats Zuylen is de grootste begraafplaats in westelijk Noord-Brabant. De oppervlakte bedraagt circa 13 ha. In 1978 is op deze begraafplaats tevens het crematorium Zuylen geopend.

De uitvaartonderneming Zuylen vindt haar oorsprong in het jaar 1947. Aan de Haagweg is ook een ingang.

Dichtbijgelegen is het Pools militair ereveld Breda.

Geschiedenis[bewerken]

Al in 1826 wordt de Katholieke Begraafplaats Zuylen aangelegd net buiten de stad Breda, nabij het dorp Princenhage. Men wil dan geen begraafplaatsen binnen de bebouwde kom meer hebben. Inmiddels is de begraafplaats volledig omringd door de stad. Ook de Protestantse begraafplaats Haagveld wordt langs de weg van Breda naar "Haage" gelegd. Deze naam verdween later en de begraafplaats kreeg de naam "Protestantse Begraafplaats Zuilen". In 1932 werd er een nieuwe aula aan de begraafplaats toegevoegd. Om verwarring tussen "Zuilen" en "Zuylen" te voorkomen, werd in de jaren tachtig besloten om het Protestantse deel weer Haagveld te gaan noemen zoals al in vroegere tijden het geval was.

Een van de eerste notabelen die op Haagveld werd begraven was Dominee Vincent van Gogh, de Grootvader van Kunstschilder Vincent van Gogh. Tevens liggen hier de echtgenote van de Dominee, Elisabeth Vrijdag en hun zoon Vincent van Gogh en diens vrouw Cornelia Carbentus (1829-1913) de Oom en tante van de kunstschilder.

Ook vrijmetselaar Cornelis Jan Wouter Nahuys (1762-1831) Heer van Burgst, thesaurier en inspecteur-generaal der domeinen te Breda, heeft hier zijn laatste rustplaats. Na verluid zijn er ook graven van familieleden van de Bourbons uit Frankrijk

Sinds 1983 zijn de lanen en paden voorzien van namen genoemd naar bomen en bloemen.

Externe links[bewerken]