Beierse warmbloed
Beierse warmbloed | ||
---|---|---|
Lijst van paardenrassen |
De Beierse warmbloed is een paardenras uit Zuid-Duitsland. Deze is ontstaan uit een ouder type Beierse warmbloed genaamd de rottaler. Sinds de mechanisatie halverwege de 20e eeuw, heeft de Bavarian Regional Horse Breeders Society haar zinnen erop gezet om een rijpaard te ontwikkelen voor olympische disciplines en voor recreatief rijden. Dit hebben ze gebaseerd op andere Europese warmbloedlijnen.
Raskenmerken
De makkelijkste manier om een Beierse warmbloed te herkennen is zijn brandmerk op de linker dij. Het brandmerk is een schild met een kroontje erboven met daarin de letter B. Alle kleuren zijn toegestaan, maar donkere, egale kleuren zijn het meest gewild. Zijn ideale hoogte is tussen de 158 en 170 cm vanaf de schoft. De Beierse warmbloeden zijn hetzelfde als andere Duitse warmbloeden als gekeken wordt naar type, gangen, springkwaliteit, exterieur en andere overeenkomsten. Ze willen graag een elegant, aantrekkelijk paard met harde benen en een mooie expressie. De gewilde gangen zijn de drie ritmische gangen die met energie uitgevoerd worden, die een lange pas hebben en met enige elasticiteit en het liefst met nog wat knie-actie. Er wordt geselecteerd op enthousiaste, capabele springers die "bascule" hebben, oftewel welke springen met een mooie boog, "scope", dit is het vermogen om zich aan te passen aan de omgeving en "tact", dat wil zeggen het op trekken van de benen. Paarden die moeilijk, nerveus of agressief zijn mogen niet gedekt worden of mee gedekt worden. Dekhengsten en fokmerries worden gekozen door selectie van het stamboek. Deze sluit de paarden uit welke niet geschikt zijn om het doel mee te behalen. De Beierse warmbloed is niet echt een type en in sommige manieren te herkennen aan sommige gesloten stamboeken, in plaats daarvan zijn ze te herkennen aan hun atletische kenmerken en hun temperament.
Bloedlijnen
Momenteel is ongeveer 45% van de dekhengsten een Beierse warmbloed. Een groot ander gedeelte is holsteinerhengst. De overige groep hengsten bestaat uit hanoveranen, oldeburgers, westfalers, wuerttembergers, rijnlanders, Duitse warmbloeden en thüringers. Er zijn ook een paar Nederlandse warmbloeden, trakehners en volbloedhengsten en het is ongebruikelijk, maar er is ook een Russische warmbloed en twee boedjonny's. Van de Beierse-warmbloedhengsten zijn er een paar die ook vaders als Beierse warmbloeden hebben, maar de meeste zijn hanoveranen, Westfalerse oldenburgers of holsteiners. Er zijn ook een paar die een selle français als vader hebben, en één die trakehner-, volbloed- en angloarabierbloed heeft.
Geschiedenis
De voorouder van de Beierse warmbloed is de rottaler, een paard die voor verschillende doeleinden gebruikt werd, in tegenstelling tot andere zware warmbloeden. De beste rottalers waren kalme, sterke paarden die goed waren voor ploegen, koetsen en recreatief rijden. In 1907 werd er een registratie begonnen voor de rottaler. De richting recreatief rijden werd begonnen in 1963 en toen werd de naam rottaler veranderd in Beierse warmbloed. Hengsten van het oudere type werden ingeruild voor hanoveranen, westfalers, holsteiners, trakehners en volbloeden. Het rottalerbloed was zo snel verdund en is vandaag de dag de moederlijn van sommige goedgekeurde dekhengsten. Om het oude type niet te laten uitsterven werd er in 1994 een groep opgericht die het oude type wilden behouden. Tegenwoordig bestaan de bloedlijnen uit vele diverse rassen, die hier boven ook al genoemd zijn, waaronder bijvoorbeeld de trakehner, de Nederlandse warmbloed, de holsteiner en de westfaler. Nog vrij recent is de Bavarian Regional Horse Breeders Society een hengsten event begonnen samen met de Horse Breeding Societies of Baden-Wuerttemberg, Rheinland-Pfalz Saar en Saxony-Thuringen. Dit evenement wordt gehouden in Munich. Ze houden een veulenveiling en vrij springen competities voor jonge paarden. Gezamenlijk hebben ze een registratie van bijna 500 hengsten en 11000 merries. Er zijn ongeveer 150 Beierse-warmbloed-dekhengsten en 4000 fokmerries.
Gebruik
De Beierse warmbloed is een sportpaard die internationaal bekend is en wordt zowel in de eventing, spring en dressuurbranche uitgebracht. In 2006 stond de Beierse warmbloed 13e qua ras bij het springen, 15e in de dressuurtak en 12e in de eventingtak.
Medisch
Doordat er een grote variatie is in dekhengsten, hebben de nakomelingen nauwelijks aangeboren afwijkingen. De meest voorkomende ziekte bij dit ras is osteochondrose.
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Bavarian_Warmblood op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.