Beji Caid Essebsi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beji Caid Essebsi
Beji Caid el Sebsi at the 37th G8 Summit in Deauville 006.jpg
President van Tunesië
Premier Youssef Chahed
Voorganger Moncef Marzouki
Geboren 29 november 1926
Geboorteplaats Sidi Bou Said
Politieke partij Nidaa Tounes
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Beji Caid Essebsi (الباجي قائد السبسي, al-Bedzji Qa'id al-Sebsi) (Sidi Bou Said, 29 november 1926) is een Tunesisch politicus en sinds 31 december 2014 president in het land. Hij leidde in 2011 de overgangsregering die succesvolle verkiezingen organiseerde, en is sindsdien leider van de Nidaa Tounes. Op 22 december 2014 won hij in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van Moncef Marzouki.

Essebsi speelde een vooraanstaande rol na de onafhankelijkheid van Tunesië. Onder de eerste president Bourguiba was hij onder meer minister van defensie, minister van buitenlandse zaken en voorzitter van het parlement. Later viel hij in ongenade.

Na de Jasmijnrevolutie werd hij door interim-president Fouad Mebazaa op 28 februari 2011 tot premier van Tunesië benoemd.[1][2] Daarmee volgde hij Mohamed Ghannouchi op, die door aanhoudende protesten besloot om op te stappen.

De toen 84-jarige Essebsi genoot nationaal en internationaal groot vertrouwen en slaagde in de organisatie van vrije en eerlijke verkiezingen. Deze werden gewonnen door de Islamisten. Op 24 december 2011 werd hij opgevolgd door Hamadi Jebali.[3] Daarna werd hij door de oppositiepartijen gekozen tot parlementair leider van een liberaal blok.

Voorganger:
Mohamed Ghannouchi
Premier van Tunesië
2011
Opvolger:
Hamadi Jebali
Voorganger:
Moncef Marzouki
President van Tunesië
2014-heden