BelCompany

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BelCompany
Onderdeel van Vodafone
Onderdeel sinds 2011
Oprichting 1995
Producten Mobiele telefoons, abonnementen
Website http://www.belcompany.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

BelCompany is een winkelketen die zich richt op de verkoop van mobiele telefoons en -accessoires. De keten is opgericht in 1995 door de "Macintosh Retail Group" en "Pon Holdings". Op het moment dat de telecommunicatiemarkt liberaliseerde, zagen de twee ondernemingen marktruimte ontstaan voor een onafhankelijke winkelketen die alle merken telecomproducten en -diensten aanbiedt.

De expertises van Macintosh en Pon sloten goed op elkaar aan. Telecomspecialist Pon was destijds medeaandeelhouder van serviceprovider Cellway (nu Debitel) en heeft op dit moment een belang in MCC (nu Tech Mobile Data), de grootste onafhankelijke distributeur van mobiele telefoons. Macintosh beschikte als eigenaar van onder meer Halfords, Manfield, Dolcis, Pro Sport, Kwantum en Scapino over de nodige expertise in non-food retailing. Vanaf juli 1998 was BelCompany voor 100% eigendom van Macintosh Retail Group.

Eind november 1995 opende de eerste BelCompany in Zaandam zijn deuren. Sindsdien werden gemiddeld twee vestigingen per maand geopend op locaties in alle belangrijke winkelstraten van Nederland en België. In 1997 heeft BelCompany ook een zakelijke tak opgericht: BelCompany Business Solutions. Deze organisatie richt zich specifiek op het MKB.

In juni 2009 werd de Belgische tak van BelCompany verkocht aan Telenet. De commerciële benaming bleef BelCompany, maar heet officieel Telenet Mobile NV, met hoofdzetel te Mechelen. Sinds november 2012 is de naam BelCompany uit het Belgische straatbeeld verdwenen. Vanaf toen werd door Telenet enkel nog de namen Telenet en Telenet Center gebruikt.

In oktober 2009 startten Telenet en dochtermaatschappij BelCompany als eersten in België met de koppelverkoop van gsm-toestellen met een gsm abonnement.

Inmiddels had BelCompany Nederland al meer dan 200 vestigingen verspreid over heel Nederland en was nog steeds groeiende. In 2007 heeft BelCompany samen met Macintosh de discountketen Telefoonkopen.nl opgericht. Deze keten is door de overname opgeheven.

Op 22 maart 2011 kondigde Vodafone Nederland aan om BelCompany BV, Nederlands grootste telecomretailer en winnaar van de Retail Jaarprijs Telecom, over te nemen van de Macintosh Retail Group. Met de overname breidde Vodafone zijn winkelorganisatie van 88 winkels uit met 176 BelCompany winkels. De overnameprijs bedraagt EUR 120 miljoen op een cash-free en debt-free basis.

Eind november 2016 heeft Vodafone B.V. besloten om met één formule verder te gaan. Sinds 30 december 2016 is de naam BelCompany uit de winkelstraat verdwenen. Ondanks dat het merk in 2016 nog de publieksprijs won voor Telecom Retailer van het Jaar is besloten winkels te sluiten omdat de formules naar elkaar toe zijn gegroeid.