Beleg van Krujë (1466)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tweede Slag van Krujë
Onderdeel van Albanees-Ottomaanse Oorlog
Beleg van Krujë
Beleg van Krujë (1466) (Albanië)
Beleg van Krujë (1466)
Datum Het begon in juni, 1466
Locatie Krujë, Albanië
Resultaat Albanese overwinning, Turken ontvluchten Albanië
Strijdende partijen
Liga van Lezhë Ottomaanse Rijk
Leiders en commandanten
Gjergj Kastrioti
Lekë Dukagjini
Tanush II Thopia
Gjergj Lleshi
Mehmet II
Ballaban Badera
Troepensterkte
12.000 150.000
Verliezen
750 100.000 tot 125.000

Het Tweede Beleg van Krujë door het Ottomaanse leger vond plaats in 1466 in Krujë in Albanië. Na verschillende pogingen de Albanezen te verslaan, overigens zonder succes, probeerde Mehmet II met een leger van 150.000 soldaten het Albanese verzet te breken. Een deel van de manschappen moest het kasteel omsingelen, de overigen moesten de Albanese soldaten in de bergen verslaan. De Ottomaanse officier Ballaban Badera sneuvelde tijdens deze veldslag, nadat hij beschoten werd met een haakbus door de Albanees Gjergj Lleshi.[1]

Om Krujë te verdedigen, liet Skanderbeg 4.400 manschappen in Krujë, terwijl 8.000 manschappen de Turken gingen aanvallen met guerrillataktieken tegen het Ottomaanse leger. Mehmet probeerde te onderhandelen, maar de Albanezen reageerden hierop door op de Turken te schieten. Mehmet leidde het leger twee maanden, maar ging toen met een deel van de soldaten weg om het kasteel van Elbasan te herbouwen. Hij liet de rest van de soldaten in handen van Ballaban Badera. Later keerde de sultan terug naar Turkije, en liet de rest van de soldaten ook over aan Ballaban Badera.

Ballaban liet zijn kamp neerzetten in een dal, ten zuidwesten van Krujë en liet een deel van zijn leger patrouilleren in de bergen. Skanderbeg veroverde snel een berg waar hij goed uitzicht had over Krujë. Het Ottomaanse leger kon geen voorraden meer krijgen. Uiteindelijk werden ze naar de muren van het kasteel gedreven, waar Ballaban stierf doordat hij beschoten werd met een haakbus. Uiteindelijk wist een klein deel van het Turkse leger terug te keren naar Turks grondgebied.