Belgica (schip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De eerste Belgica
Belgica, schilderij door Yasmina
RV Belgica A962

Belgica is de naam van twee Belgische onderzoeksschepen. Ze zijn genoemd naar de Romeinse naam voor het noorden van Gallië.

De eerste Belgica[bewerken]

De eerste Belgica werd gebouwd in 1884 in Svelvik (Noorwegen). Het stoomschip heette toen nog Patria. Het was 36 m lang, 7,6 meter breed en 4,1 meter diep, woog 336 ton, en had een houten romp.

Het schip was oorspronkelijk gebouwd als walvisvaarder en robbenjager, maar werd door Adrien de Gerlache voor de Belgische Antarctische expeditie gekocht. De Gerlache noemde het schip "Belgica", en vertrok er op 16 augustus 1897 vanuit Antwerpen mee naar Antarctica. De Belgica voer onder de clubwimpel van de Royal Yacht Club van België.

Het schip en zijn bemanning, onder wie Roald Amundsen, brachten als eersten de winter op Antarctica door, toen het schip op 28 februari 1898 vastraakte in het ijs. Pas 13 maanden later kon het schip via een door de bemanning zelf gegraven kanaal losbreken. Op 5 november 1899 keerde het in Antwerpen terug.

De Belgica werd later gekocht door de graaf van Orléans, die samen met Adrien de Gerlache aan verschillende andere expedities deelnam. Na de Eerste Wereldoorlog werd de Belgica gebruikt als drijvende visfabriek bij de Lofotenvisserij. In de meidagen van 1940 werd het door de Britten gebruikt als drijvende munitieopslag. Op 19 mei 1940 werd het schip tijdens een Duitse luchtaanval tot zinken gebracht in een fjord nabij Harstad.

De vzw Belgica Genootschap ondersteunt wetenschappelijk onderzoek in verband met een eventuele berging, conservatie en tentoonstelling van de Belgica als belangrijk stuk maritiem erfgoed.

New Belgica[bewerken]

VZW De Steenschuit is in 2013 gestart met de bouw van een zeewaardige vormreplica in Boom. De Steenschuit is een trainingscentrum voor kortgeschoolde langdurig werkzoekenden en een erkende partner van de VDAB. Door de bouw van de New Belgica kunnen deelnemers aan het programma werkervaring opdoen en participeren in een motiverend arbeidsproces met een grote uitstraling. [bron?] De plannen voor de New Belgica, die in de toekomst als zeiljacht vanuit Antwerpen zal opereren, werden getekend door BVBA Pollux[bron?], op basis van oorspronkelijke opmetingen, de vele historische foto's en de eisen van de moderne scheepvaart [bron?]

De Belgica A962[bewerken]

De huidige Belgica is een onderzoeksschip van de Belgische regering, en wordt bemand door de Belgische Koninklijke Marine. Het schip is geregistreerd als A962. De thuishaven is de Marinebasis Zeebrugge.

Het beheer van de Belgica en haar wetenschappelijke uitrusting, evenals de organisatie en planning van de wetenschappelijke zeereizen, worden door de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en het Schelde-estuarium, kortweg BMM, uitgevoerd.

Het schip werd gedoopt in 1984 door Koningin Fabiola, en is 50,9 meter lang, 10 meter breed en 5,7 meter hoog. Het schip weegt netto 232 ton, en volledig bemand en geladen 765 ton.

Het hoofddoel van het schip is om de Noordzee fauna en flora in het oog te houden door allerlei gegevens (biologisch, chemisch, fysisch, geologisch en hydrodynamisch) te verzamelen. Het schip opereert als een volledig uitgerust laboratorium en werkt samen met Belgische universiteiten en andere wetenschappelijke instituten.

Eén van de veelvuldige gebruikers van de Belgica, is het ILVO-Visserij van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Het schip wordt hier ingezet voor het doen van stockramingen van commerciële vissoorten, het monitoren van menselijke verstoringen van het mariene miliieu en het uittesten van technische innovaties in verband met boomkorvisserij.

Het schip heeft ook een belangrijke taak om bij olievlekken de omgeving te onderzoeken.

Externe links[bewerken]