Belgische Mastiff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Belgische Mastiff, ook wel bekend als de Mâtin Belge of Belgische trekhond, is een Belgisch hondenras in wederopbouw. Het is een grote, sterke hond die oorspronkelijk gefokt werd als trekhond. Door de toenemende mechanisatie in het interbellum liepen de aantallen van het ras sterk terug en was het bijna verdwenen. In de 21ste eeuw begonnen liefhebbers de Belgische Mastiff opnieuw te fokken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de Belgische Mastiff gaat terug op honden die als lastdieren werden ingezet. De hondenkar van pakweg de melkboer was in de 19de eeuw een vertrouwd beeld maar ook voor het ploegen en zelfs trekschuiten werden deze dieren gebruikt. Honden waren goedkoper in aanschaf en onderhoud dan een paard dus ook toegankelijker voor kleinere handelaars en landbouwers. Vanaf de 20ste eeuw werd in België aan een gehomologeerd ras gewerkt door de vele dieren van dit type in een stamboek te gieten. Op haar hoogtepunt telde dit stamboek ruim 300 honden en werden er shows en trekwedstrijden georganiseerd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zette het Belgische leger de Matin Belge in aan het front om kanonnen, mitrailleurs en andere zware lasten te verplaatsen. Vanaf de jaren '30 raakte de inzet van trekhonden in onbruik en ging ook het aantal Belgische Mastiffs achteruit. In de jaren '60 was het aantal dieren zodanig geslonken dat het stamboek werd opgeschort.

Rond de eeuwwisseling leefde de interesse voor deze dieren opnieuw op, niet zozeer als lastdier maar als gezelschapshond.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]