Belgium's Impressions (Waignein)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belgium's Impressions
Componist André Waignein
Soort compositie Fantasie
Gecomponeerd voor harmonieorkest
Andere aanduiding Belgian Impressions
Compositiedatum 1972
Première 1972
Duur ± 8:20 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Belgium's Impressions is een compositie voor harmonieorkest van de Belgische componist André Waignein.

Geschiedenis[bewerken]

Dit werk werd geschreven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Democratische Harmonie Moeskroen of op het Frans: "Harmonie Démocratique "La Mouscronnoise" Mouscron".

Muziek[bewerken]

Alhoewel het een doorgecomponeerd werk is, bestaan er vier verschillende tempi in dit werk:

Deel 1: Allegro con fuoco[bewerken]

Belgium's Impressions begint in ff (fortissimo), met het voorstellen van het thema:

André Waignein Belgium's Impressions1.png

De accenten moeten heel duidelijk hoorbaar zijn. Een goede samenwerking binnen het harmonieorkest is gevraagd en een nerveuze interpretatie is hier best op zijn plaats. Onmiddellijk gaat het over in 6/4-maat met hetzelfde thema. De accenten worden verlegd en meteen krijgt het thema daardoor een totaal ander beeld. Er komen ditmaal geen kwartnoten om steun te geven. In 3/2-maat keert het oorspronkelijke karakter van het thema terug. We horen daar een omkering van de thema-akkoorden. Dus:

André Waignein Belgium's Impressions2.png

Deze omkering wordt ook in 6/4-maat gebracht, met dezelfde accentverschuivingen. De stijl blijft dus tot nu toe behouden. In 3/4-maat wordt gevarieerd themamateriaal gebruikt om asymmetrische maten samen te stellen, of door de accenten en booglijnen althans die indruk te geven. Aan (17) is de hoge houtblazerspartij volledig gevoerd met triolen. We krijgen de indruk dat we in 6/8-maat aan het spelen zijn, terwijl hoorn en trombones ons in de waan laten 2/4-maat uit te voeren. Nochtans verloopt alles nog steeds in 3/4-maat. Het driftige karakter blijft behouden, chromatische figuraties komen frequent aan bod.

Deel 2: Lento[bewerken]

Plots verandert alles, want nu klinkt in pp (pianissimo) een heldere triller. In tegenstelling tot het allegro con fuoco start een contrasterend lento. Dit lento wordt sterk ingezet met onder meer enkel soli. Eerst komt de cornet een solonummertje opvoeren. Ondertussen laat de triangel een klank als van een belletje horen. De altsaxofoon heeft ook 1 maat solowerk voor de boeg. De solopassages zijn gebaseerd op een syncopenritme. Een mysterieus thema wordt aangevat aan maat (41). Bindbogen stellen wat meer eisen op ritmisch vlak:

André Waignein Belgium's Impressions3.png

De lage instrumenten spelen unisono mee. Dit mysterieuze thema gaat crescendo tot aan ff (fortissimo) om daarna vlug weer te verminderen.

Deel 3: Allegro moderato[bewerken]

Dit eigenaardige, moderne tussendeeltje is een overgangsthema naar het allegro moderato. Daar vangt het eufonium aan met een stereotiepe begeleiding van staccato's, afwisselend op de tonica en de dominant van de hoofdtoonsoort (sol groot). Het legatothema begint aan maat (65).

André Waignein Belgium's Impressions4.png

Cornet, trompet en trombone spelen dus zwaar marcato. Eufonium blijft maar begeleiden met levendige, lichte achtste noten. Het contrast is opvallend. Hier en daar weerklinkt een echo. Dit thema wordt doorgewerkt tot we in forte dalende sequensen tegenkomen bij de hoge houtblazers. Na 2 maten krijgen we stijgende sequensen.

Het tussendeeltje is iets minder levendig. De cornet speelt solistisch en het slagwerk is ook van groot belang. Het tempo is de herhaling van het thematempo. De partijen zijn nu echter anders verdeeld. In de bovenstemmen horen we een speels triolenspelletje dat lustig en levendig aandoet. Het thema is nog steeds marcato. En in de bassen vinden we de stereotiepe begeleiding terug. De afwisseling van rusten en akkoorden is ook weer van de partij.

Aan (121) merken we een opmerkelijk gewijzigde eufoniumbegeleiding op. Een zeer virtuoos intermezzo loopt van maat 131 tot 139. Het werk is zeer bewogen nu. Accenten staan weer sterk in het daglicht, evenals triolen. Ritmisch is deze passage dus bijzonder veeleisend.

Deel 4: Andante cantabile[bewerken]

Totaal anders van karakter is het andante cantabile, dat ons een nieuw thema voorstelt. Het is een solo voor altsaxofoon of hobo.

André Waignein Belgium's Impressions5.png

De hoorn zingt hierop een aangename variatie. Het crescendo, de triller en de 32-ste noten; dit alles is de opwindende overgang naar de herhaling van het gevarieerde thema, dat nu bij cornet, trompet en trombone terug te vinden is. Aan (176) krijgen we 4 maten overgang om in ff (fortissimo) de herhaling van het eerste thema (deel 1: allegro con fuoco) te horen.

Daarna komt het thema van het andante cantabile terug. Het klinkt zeer majestatisch en wordt op virtuoze manier begeleid door vlugge sextolen. Het themaatje moet echter nog steeds boven de andere instrumenten uit klinken. De spanning stijgt nog met de loopjes van de 32-sten en wat verder van 64-sten. We genieten volop van chromatische figuraties. In midden- en lage stemmen worden de noten sterk aangeslagen en ze klinken breed, telkens lichtjes uiteindend. We nemen heel even adempauze alvorens het korte slotdeel aan te vangen. Grandioos, zeer sterk en zéér breed bazuint het werk uit. Sterke accenten en trillende spanning zijn echt onmisbaar om de nodige explosie te geven. Het volmaakte grote-tertsakkoord op de tonica is de denderende slotmaat.

Agogiek en dynamiek zijn veeleisend. Belgium's Impressions is adembenemend en zeer gevarieerd op alle gebied.

Orkestratie[bewerken]

Harmonieorkest[bewerken]

Houtinstrumenten Koperinstrumenten Strijkinstrumenten Slagwerk (Percussie)
piccolo in c kornetten I+II+III contrabassen pauken
dwarsfluiten I+II trompetten I+II+III Slagwerk I
hobo's I+II hoorns I+II+III+IV Slagwerk II
fagotten I+II bariton (vioolsleutel) I+II+III Slagwerk III
esklarinet trombones I+II+III
klarinetten in bes solo+I+II+III eufonium
altklarinet tuba's I+II
basklarinet
altsaxofoons I+II
tenorsaxofoon
baritonsaxofoon