Bellville (Zuid-Afrika)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bellville
Twaalf Myl/Hardekraaltjie
Bellville
Situering
Land Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Provincie West-Kaap
Coördinaten 33° 53′ ZB, 18° 39′ OL
Algemene informatie
Inwoners 112507
(2,100 inw./km²)
Overig
Postcode(s) 7530
Netnummer(s) 021

Bellville is een voormalige stad in West-Kaap (Zuid-Afrika), maar is nu een voorstad van Kaapstad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bellville was oorspronkelijk als Hardekraaltjie bekend. Hardekraaltjie was de enige plaats waar harde grond was waarop wagens konden rijden.

Toen de bouw van de spoorlijn tussen Kaapstad en Wellington Hardekraaltjie klaar was is er een halte gemaakt, die "Durban Road" werd genoemd (Durbanville was eerder bekend was als "D'Urban"). Durbanville was toen al een gevestigde gemeenschap, terwijl het Bellville net begon te ontwikkelen. De Afrikaanssprekende gemeenschap heeft Durban Road bestempeld als “Twaalf Mile”, genoemd naar de leisteen-mijlpaal met zijn Romeinse XII, die bij de hoek van Voortrekker- en Durbanweg staat. Het was precies twaalf mijl (19,3 km) van de Kaap. In 1861 is dit naar de landmeter Charles Bell genoemd. Bellville is in 1940 een onafhankelijke gemeente geworden en heeft in 1979 de “stadstatus” gekregen. In 1996 werd Bellville bij Kaapstad gevoegd.

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De Universiteit van Wes-Kaapland en de Cape Peninsula University of Technology, de multi-functionele Bellville Velodrome, hoofdkantoren van het Bijbelgenootschap van Zuid-Afrika en verzekeringsbedrijf Sanlam, een aantal golfbanen, wijnroutes en diverse winkelcentrums zijn in Bellville gevestigd. Cape Town International Airport is binnen 13 km te bereiken dankzij de centrale ligging.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bellville is opvallend in de lokale Zuid-Afrikaanse muziekscene. Het heeft de bijnaam “Bellville Rock City’’ gekregen door o.a. de volgende aantal artiesten die uit de stad komen:

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]