Bestand:WLM - roel1943 - De klokken van de Haagse toren.jpg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oorspronkelijk bestand(3.840 × 2.880 pixels, bestandsgrootte: 3,2 MB, MIME-type: image/jpeg)


Beschrijving

Beschrijving

De toren brandde in 1539 voor het eerst gedeeltelijk af door blikseminslag. Karel V droeg bij aan de herbouw en de bijna 6000 kilo wegende grote luiklok, de zgn "Jhesusklok". Hierop is het eerst bekende voorbeeld van de Haagse ooievaar te zien. Deze werd gegoten door Jan en Jasper Moer in 's-Hertogenbosch in 1541. In 1542 was de wederopbouw voltooid. De afgebrande houten gotische spits was vervangen door een renaissancistische.

In 1665 schreef Constantijn Huygens dat hij vanaf de toren de zeeslag kon zien die het begin werd van de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog.

In 1702 sloeg de bliksem nogmaals in. Ditmaal heeft de burger Abraham Streng de brandende toren, 321 treden, beklommen om het vuur te doven met zijn nachthemd.

De spits is in 1861 vervangen voor een veel zwaardere gietijzeren neogotische, die in de volksmond al snel de "slaapmuts" werd genoemd. Door het gewicht van deze spits begonnen de zware bakstenen muren van de toren al snel scheuren te vertonen. In 1957 werd de met koper beklede houten renaissancistische spits gereconstrueerd, zij het wat groter om het inmiddels uitgebreide carillon te herbergen. Bij deze restauratie werden ook betonnen tussenverdiepingen gemaakt die de wanden weer in verband trokken.

De grootste 4 klokken hangen op de luidzolder, een paar etages onder de spits. Dit zijn Jhezus (1541), Salvator (1547), Jacob (1570), Wegewaert (1647). De Maria uit 1543 is al in 1575 tot kanonnen omgesmolten.8377 info

nl.wikipedia.org/wiki/Grote_of_Sint-Jacobskerk_(Den_Haag)

Dit is een afbeelding van een rijksmonument met nummer 17970

Information from structured data:

Datum
Bron De klokken van de Haagse toren
Auteur Roel Wijnants from The Hague, The Netherlands-Nederland
Cameralocatie52° 04′ 37,29″ NB, 4° 18′ 23,66″ OL Kartographer map based on OpenStreetMap.Deze en andere afbeeldingen in: OpenStreetMapinfo

Licentie

w:nl:Creative Commons
naamsvermelding Gelijk delen
Dit bestand is gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0 Unported
De gebruiker mag:
  • Delen – het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven
  • Remixen – afgeleide werken maken
Onder de volgende voorwaarden:
  • naamsvermelding – U moet op een gepaste manier aan naamsvermelding doen, een link naar de licentie geven, en aangeven of er wijzigingen in het werk zijn aangebracht. U mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat de licentiegever instemt met uw werk of uw gebruik van zijn werk.
  • Gelijk delen – Als u het werk heeft geremixt, veranderd, of erop heeft voortgebouwd, moet u het gewijzigde materiaal verspreiden onder dezelfde licentie als het oorspronkelijke werk, of een daarmee compatibele licentie.
Deze afbeelding, die oorspronkelijk op Flickr geplaatst is, is gecontroleerd op 9 september 2010 door de moderator of vertrouwde gebruiker Multichill, die bevestigt dat het destijds beschikbaar was op Flickr onder de genoemde licentie.

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

Items getoond in dit bestand

beeldt af

52°4'37.294"N, 4°18'23.656"E

image/jpeg

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie9 sep 2010 03:46Miniatuurafbeelding voor de versie van 9 sep 2010 03:463.840 × 2.880 (3,2 MB)BotMultichillT{{Information |Description=De toren brandde in 1539 voor het eerst gedeeltelijk af door blikseminslag. Karel V droeg bij aan de herbouw en de bijna 6000 kilo wegende grote luiklok, de zgn "Jhesusklok". Hierop is het eerst bekende voorbeeld van de Haagse o

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Globaal bestandsgebruik

De volgende andere wiki's gebruiken dit bestand:

Metadata