Betekenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het betekenen is de afgifte van een originele akte (een exploot) of een afschrift ervan door de deurwaarder.[1]

De betekening geschiedt door de overhandiging van de stukken door de deurwaarder aan de geadresseerde. Wanneer de geadresseerde niet aanwezig is of de deur niet opent, zal de deurwaarder het exploot in een gesloten envelop doen met daarop aanduidingen dat het een ambtelijk stuk betreft dat directe inzage behoeft en het in de brievenbus deponeren. Mocht dat ook niet lukken, dan zal de deurwaarder het via de post laten bezorgen. (Dit is zoals het wettelijk geregeld is. De wet zegt niet hoe het voor de post mogelijk is om het exploot te bezorgen zonder brievenbus.)

In de wet staat nergens dat een deurwaarder de stukken in de brievenbus moet achterlaten. De deurwaarder laat de stukken AAN het adres. In de praktijk zal dat inderdaad meestal de brievenbus zijn, maar als die er niet is, is een openstaand raam bijvoorbeeld ook een mogelijkheid om het exploot te laten. Dit is ook bekend als het 'laten van een afschrift' van een exploot.

De betekening verschilt van een kennisgeving daar er bij een kennisgeving geen sprake is van een tussenkomst door de gerechtsdeurwaarder.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]