Beter Voor Dordt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Beter voor Dordt)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Beter Voor Dordt is een lokale politieke partij in de gemeente Dordrecht. De partij is opgericht in 2005 door Piet Sleeking, Leny Kuhlemeier-Booij en David Schalken-den Hartog nadat zij eerder in 2004 uit de fractie van ECO-Dordt stapten.

Beter Voor Dordt is op dit moment (2014) de grootste partij van Dordrecht met 14 van de 39 raadszetels.

Verkiezingsuitslagen[bewerken]

Verkiezingsjaar Aantal stemmen % van de stemmen Aantal behaalde zetels
2006 7.421 14,89% 6 / 39
2010 16.811 35,90% 15 / 39
2014 15.916 33,27% 14 / 39

Periode 2006-2010[bewerken]

Op 7 maart 2006 deed Beter Voor Dordt voor het eerst mee met de gemeenteraadsverkiezingen en behaalde zij 6 van de 39 zetels. Ondanks deze verkiezingswinst werd Beter Voor Dordt buiten het college van B&W gehouden. De samenwerking van PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie-SGP, die tussen 2002 en 2006 het Dordtse college van B&W vormden, werd voortgezet.

Periode 2010-2014[bewerken]

Na vier jaar in de oppositie te hebben gezeten en een stevige campagne te hebben gevoerd won Beter Voor Dordt de verkiezingen van 3 maart 2010 met bijna 36% van de stemmen. Hierdoor werd Beter Voor Dordt de grootste partij van Dordrecht en kwam in de gemeenteraad met 15 van de 39 zetels. De Partij van de Arbeid, jarenlang de grootste partij in Dordrecht, halveerde van 12 naar 6 zetels.

Als grootste partij lag het initiatief tot het formeren van een nieuw college van B&W bij Beter Voor Dordt. Na een (in)formatieperiode van een kleine acht weken werd op 27 april 2010 samen met de VVD en het CDA een coalitieakkoord gepresenteerd en vastgesteld in de raad. VVD en CDA leverden elk één wethouder, Beter Voor Dordt leverde in de periode 2010-2014 drie wethouders:

  • dhr. P.H. (Piet) Sleeking: locoburgemeester, wethouder ruimtelijke ordening, vergunningverlening, handhaving & bestuurlijke vernieuwing
  • dhr. H.P.A. (Harry) Wagemakers: wethouder zorg, welzijn, jeugd, duurzaamheid en recreatie
  • mevr. R.E.C. (Rinette) Reynvaan-Jansen: wethouder wonen, leefbaarheid en sport

Het college kon rekenen op een meerderheid in de raad van 23 zetels (BVD 15 zetels, VVD 5 zetels & CDA 3 zetels). Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog nam de Partij van de Arbeid geen zitting in het college van B&W en belandde daarmee in de oppositie. Nadat Piet Sleeking zitting nam in het college werd David Schalken-den Hartog fractievoorzitter.

Mutaties[bewerken]

Ondanks de enorme groei van Beter Voor Dordt na de raadsverkiezingen van 2010 is de partij vrij stabiel gebleven gedurende deze raadsperiode. Er zijn weinig opvallende personele veranderingen geweest.

  • In september 2010 verliet raadslid Piet van der Eijk de gemeenteraad om persoonlijke redenen. Hij werd kort na zijn vertrek opgevolgd door Diana Kensenhuis.
  • Op 9 oktober 2010 overleed raadslid Jens van der Vorm-de Rijke. Na een periode van rouw is Ad van Dongen in december 2010 beëdigd als vijftiende raadslid namens Beter Voor Dordt.
  • In december 2011 verlieten twee fractieleden de fractie van Beter Voor Dordt. Nancy Witsen-Elias en Diana Kensenhuis waren niet tevreden over de koers van de partij en gingen samen verder onder de naam WEK Dordrecht (naar Witsen-Elias & Kensenhuis). Ondanks het vertrek van de dames kon het college met 21 zetels nog op voldoende steun blijven rekenen in de gemeenteraad.
  • In januari 2013 viel er 's nachts een 18 kilo zware lamp van het plafond van het zwembad van de Sportboulevard. Niemand raakte gewond. Verantwoordelijk wethouder Reynvaan kwam onder vuur te staan, mede omdat een kleine anderhalf jaar eerder in Tilburg een soortgelijk incident plaatsvond waarbij een baby om het leven kwam. Bovendien was de Sportboulevard pas enkele jaren daarvoor in 2010 opgeleverd. Na een langdurig interpellatiedebat een aantal weken later was het vertrouwen in de wethouder hersteld. Er werd geen motie van wantrouwen of afkeuring ingediend.

Periode 2014-heden[bewerken]

Op 19 maart 2014 won Beter Voor Dordt opnieuw de verkiezingen met 14 zetels en werd net als in 2010 de grootste partij van de Dordtse gemeenteraad. Hiermee zijn de verloren zetels door de afsplitsing van WEK eind 2011 deels terugwonnen.

Formatie nieuw college[bewerken]

Beter Voor Dordt heeft als winnaar van de verkiezingen opnieuw het initiatief gekregen voor het formeren van een nieuw college voor de periode 2014-2018. Twee dagen na de verkiezingen, op 21 maart 2014, heeft er een duidingsdebat plaatsgevonden in de gemeenteraad. Ondanks dat de oude coalitie van BVD, VVD en CDA haar meerderheid in de raad heeft behouden vindt een meerderheid deze basis van 21 zetels toch te smal. Op initiatief van Beter Voor Dordt is Jan Herman de Baas ingesteld als informateur met als opdracht een mogelijke coalitie te gaan verkennen op basis van de verkiezingsuitslag en de samenwerking in de vorige bestuursperiode.

Trivia[bewerken]

  • Ad van Dongen was na zijn beëdiging in december 2011 niet het eerste raadslid met de achternaam Van Dongen. Zijn echtgenote Jacqueline van Dongen (eveneens van Beter Voor Dordt) en Jan Willem van Dongen (D66) dragen dezelfde achternaam wat nog weleens tot enige verwarring kon leiden. Een echtpaar in de Dordtse raad is overigens niet nieuw: in de periode 2006-2010 vormden de raadsleden Kim Bruggeman (CDA) en Katja Rusinovic (PvdA) een echtpaar.

Externe link[bewerken]