Naar inhoud springen

Bevochtigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pompidombot (overleg | bijdragen) op 30 aug 2014 om 12:02. (→‎Zie ook: status artikel loopt nu via Wikidata)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Oppervlaktespanning

Bevochtigen (Engels: wetting) is het proces waarbij een (vloei)stof contact maakt met een oppervlak. Het bevochtigen van een oppervlak is belangrijk voor de mate van hechting van verschillende materialen. Bij het bevochtigen spelen zowel de eigenschappen van de vloeistof, van het oppervlakte-materiaal (het substraat) als van de omgeving (bijv. lucht) een rol.

Bij een hoge oppervlaktespanning zal de vloeistof in een druppelvorm (A) op het substraat (S) (ondergrond) gaan liggen. Is de oppervlaktespanning laag dan zal de vloeistof zich verspreiden (C).

De oppervlaktespanning van het substraat is eenvoudig te meten door (gedemineraliseerd) water in de vorm van een druppel op het oppervlak te plaatsen. Als de waterdruppel blijft liggen dan is de oppervlaktespanning van het substraat laag (denk aan Teflon). Vloeit de waterdruppel uit dan is de oppervlaktespanning van het substraat hoog.

Vloeit de waterdruppel uit, dan zal in het algemeen de lijm of lak ook goed aan het oppervlak hechten, dit enigszins afhankelijk van de samenstelling van de lijm of lak.

Zie ook