Bezoekerscentrum 'Slag aan de Peene'

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis van de Slag
Maison de la Bataille de la Peene
Het Huis van de Slag in Noordpene
Locatie Noordpene (Frans-Vlaanderen)
Type Bezoekerscentrum
Thema Slag aan de Pene
Opgericht 2007
Huis van de Slag Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Bezoekerscentrum 'Slag aan de Peene' (of 'Maison de la Bataille de la Peene') is een bezoekerscentrum annex museum in de gemeente Noordpene in Frans-Vlaanderen. Het werd geopend in april 2007 naar aanleiding van de voorstelling aan het grote publiek van de maquette van de Slag aan de Peene (1677).

De veldslag is vernoemd naar het riviertje de Peenebeek, waar de slag plaatsvond. In het bezoekerscentrum – dat enigszins doet denken aan een Vlaamse schuur – kan de bezoeker eerst een audiovisuele show rond de maquette bekijken. De show is een heel realistische voorstelling van de geschiedenis van Europa en van het verloop van de veldslag en de gevolgen ervan. Er is een Nederlandse versie van de film.

In de volgende zalen nodigen verschillende stopplaatsen de bezoekers uit om kennis te maken met het dagelijkse leven in het 18e-eeuwse Vlaanderen: de ambachten, de sociale verenigingen, de streekverhalen, de huis-aan-huis-verkoper, de remedies en de geneeskunde, het bijgeloof.

Ook de Vlaamse taal (Frans-Vlaams), feest en spel maken integraal deel uit van de gastvrijheid in Frans-Vlaanderen. Het bezoek kan voortgezet worden met een ontdekkingstocht in het dorp Noordpene of met een tocht langs het 'Circuit de la Bataille' tussen Zuidpene en Noordpene.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]