Bigsby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Epiphone Casino VT met Bigsby.

Bigsby is een bedrijf dat gitaarhardware maakt. De naam Bigsby staat synoniem voor hun Bigsby-gitaarvibrato. Dit type werd eind jaren '40 uitgevonden door Paul Bigsby. Er bestaan meerdere types Bigsby, voor elk type elektrische gitaar die niet al in fabriek van een vergelijkbaar systeem voorzien zijn. Een Bigsby wordt met schroeven bevestigd ter hoogte van de strap-pin voor de draagriem, en op het bovenblad/top van de gitaar. Er bestaan adapters, die voorkomen dat er extra in de gitaar geboord en geschroefd hoeft te worden, van Vibramate.

Bij de Bigsby zitten de snaren opgespannen rond een kantelbare as. Deze as zit vast aan de basisplaat van de vibrato-arm (meestal foutief tremolo-arm genaamd). De spanning van de snaren wordt tegengewerkt door een veer onder de arm. Door tijdens het spelen op de vibrato-arm te duwen, wordt de as gekanteld; en komen de snaren minder strak te staan. Hierdoor gaat de toonhoogte van de trillende snaren omlaag. De spanning van de spiraalveer zorgt er na loslaten voor, dat de snaren hun uitgangs-positie c.q. toonhoogte weer aannemen. De arm kan ook omhoog getrokken worden om de snaren strakker te laten staan, en dus de toonhoogte te laten stijgen; maar hierbij bestaat het risico dat er een snaar uit de bevestiging springt wanneer dit te ver gebeurt. Een Bigsby vibrato-arm is daarmee vooral geschikt voor het naar beneden buigen van tonen.

In januari 2019 kwam Bigsby in handen van Fender Musical Instruments dat het bedrijf van Fred Gretsch (eigenaar van Gretsch) overnam.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]